19/07/2024

JORDANSKE I FRANCUSKE ZRAČNE SNAGE: Padobranima dostavili prijeko potrebnu pomoć narodu Gaze

Objavljeno: 05-01-2024 | 20:47

JORDANSKE I FRANCUSKE ZRAČNE SNAGE: Padobranima dostavili prijeko potrebnu pomoć narodu Gaze
Da je humanitarna situacija u Gazi na rubu katastrofe potvrdio francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuske i jordanske zračne snage bacile su sedam tona hitne humanitarne i medicinske pomoći za poljsku bolnicu postavljenu u gradu Kan Junisu u Gazi, rekao je danas zvaničnik Elizejske palače.

Jordan je već ranije zrakom dostavljao humanitarnu pomoć u Gazu, a Francuska je prvi put direktno učestvovala u takvoj operaciji, iako je do sada u tu enklavu kopnenim putem isporučila oko 1000 tona pomoći.

Zvaničnik francuskog predsjedništva potvrdio je da su u toj operaciji, koja se dogodila u četvrtak navečer, učestvovali francuski i jordanski avion.

“Humanitarna situacija u Gazi i dalje je kritična”, objavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron na X-u.

„U teškim uslovima“ Francuska i Jordan zračnim su putem isporučili pomoć stanovništvu i onima koji im pomažu na licu mjesta.

Jordan je povukao svog ambasadora u Izraelu, a izraelskom ambasadoru naložio da se povuče u znak protesta protiv izraelskog bombardiranja Gaze, rekavši da su napadi ubili nedužne i izazvali humanitarnu katastrofu.

Iz ureda izraelskog ministarstva odbrane nadležnog za koordinaciju humanitarnih aktivnosti (COGAT) u petak su rekli da se humanitarna situacija stabilizira i porekli tvrdnje izvora iz Gaze i iz dokumenta egipatskog Crvenog polumjeseca da su blokirali pročistače vode, medicinske potrepštine i stupove za šatore.

Objavio: usn krajina