13/07/2024

KANTONALNA VLADA: Prioritet je usvajanje Budžeta za tekuću godinu

Objavljeno: 08-01-2024 | 10:42

KANTONALNA VLADA: Prioritet je usvajanje Budžeta za tekuću godinu

Prvih mjesec dana rada Vlade Unsko-sanskog kantona rebalansom budžeta osigurali smo dodatnih pola miliona KM kako bi 406 studenata koji su ispunili uslove dobili stipendije u iznosu od 2.000,00 KM.
Vlada Unsko-sanskog kantona odobrila je iznos od 4,2 miliona KM za projekte u općinama i gradovima sa prostora Unsko-sanskog kantona.

Ova sredstva namijenjena su podršci lokalnim inicijativama i infrastrukturnim projektima, doprinoseći razvoju našeg kantona. Povećali smo iznos sredstava za realizaciju programa poticajnih mjera za jačanje konkurentnosti subjekata male privrede u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti; podršku novoosnovanim subjektima male privrede  i podršku pokretanju vlastitog biznisa sa milion na 1,7 milion KM.

Osigurali smo dodatnih 2 miliona KM za proizvođače koji su ostvarili novčane podrške primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2023. godinu, za svakog od njih linearno po 23,25 % od iznosa dobijenog iz budžeta 2023. godinu. Time smo iznos ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju povećali na 11,5 miliona KM.

Kako smo obećali našim partnerima u socijalnom dijalogu, predstavnicima sindikata u obrazovanju, unutrašnjim poslovima i upravi iznašli smo rješenje za isplatu po 1000 KM jednokratne pomoći sukladno
Uredbi Vlade F BiH.

Radimo na pripremi Budžeta za 2024. godinu u kojem će nam prioritet biti da pratimo programe strateškog razvoja i reformi u svim resorima. Za sve aktivnosti imali smo kvalitetnu podršku stabilne parlamentarne većine u Skupštini USK-a bez koje ne bi bilo moguće postići navedene rezultate.

Nastavljamo dalje s radom za dobrobit naših građana i popravljanje društveno-političke klime u Unsko-sanskom kantonu.

Objavio: usn krajina