21/07/2024

MINISTAR ALIJANOVIĆ POTPISAO UGOVORE: Kapitalni grantovi u oblasti kulture

Objavljeno: 24-11-2023 | 09:54

MINISTAR ALIJANOVIĆ POTPISAO UGOVORE: Kapitalni grantovi u oblasti kulture

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Edvin Alijanović potpisao je ugovore o dodjeli kapitalnih grantova u oblasti kulture. Riječ je o kapitalnom grantu za obnovu kantonalnih institucija kulture i grantu za obnovu kulturnog naslijeđa – nacionalnih spomenika.

Ugovore su u ime korisnika potpisali direktori institucija kulture, kao i načelnici općina koji će biti korisnici sredstava, odnosno njihovi opunomoćenici.

Sredstva su za infrastrukturne radove, tekuće održavanje i opremanje prostora dobili Muzej USK, Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać, Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa Bihać, kao i Arhiv USK u ukupnom iznosu od 169.639,62 KM.

S druge strane, za obnovu nacionalnih spomenika na području Unsko-sanskog kantona sredstva su dobili Općina Bužim, Grad Bosanska Krupa, Općina Bosanski Petrovac, Općina Ključ i Centar za kulturu i turizam Cazin, kao upravitelji, odnosno vlasnici nacionalnih spomenika za koje su sredstva dodijeljena. U tu svrhu, iz budžeta Ministarstva su izdvojena sredstva u iznosu od 140.841 KM.

Napominjemo da su sredstva iz ovih grantova dodijeljena na osnovu Programa utroška sredstava koji donosi Vlada Unsko-sanskog kantona na prijedlog resornog Ministarstva.

Objavio: usn krajina