13/07/2024

NIJAZ HUŠIĆ; PREMIJER USK “U GOSTIMA”: “Mi u Krajini specifični smo po mnogo čemu pa tako i po ovoj koaliciji

Objavljeno: 07-02-2024 | 13:28

NIJAZ HUŠIĆ; PREMIJER USK “U GOSTIMA”: “Mi u Krajini specifični smo po mnogo čemu pa tako i po ovoj koaliciji

Ove srijede u političkim minutama Jutarnjeg programa FTV-a govorio je Nijaz Hušić, premijer Unsko-sanskog kantona iz SDA.

“Prije svega moram reći da nekog iskustva političkog imam gotovo više od 20 godina ali to kad kažete da sam u skupštini proveo 12 godina, to je istina proveo sam 12 godina u skupštini s tim da sam neko vrijeme bio i predsjedavajući skupštine gotovo jedan mandat i nešto malo više od jednog mandata.

Nakon toga Federalni Parlament godinu dana i sada evo premijer Unsko-sanskog kantona. Mogu reći da ova pozicija trenutno na kojoj se nalazim premijerska mi je zaista najdraža obzirom da u ovoj izvršnoj vlasti mislim da mogu puno više pokazati vlastite na neki način kreativnosti, iskoristiti ovo političko iskustvo koje sam stekao godinama radeći u politici i mislim da sa ove pozicije mogu puno više uraditi za građane Unsko-sanskog kantona”, kaže Hušić.

Kako protječe saradnja unutar nove kolicije, naročito ako uzmemo u obzir i koalicije u ostalim kantonima i na federalnom nivou, gdje imamo stranke koje u USK čine vlast a recimo na Federalnom nivou su u opoziciji?

“Pa gledajte, ono što se desilo u Unsko-sanskom kantonu prije dva mjeseca evo koliko postoji ova trenutna vlada na čijem sam čelu, to nama u Unsko-sanskom kantonu ništa nije strano. Obzirom da javnost ovdje u Unsko-sanskom kantonu je itekako upoznata sa svim događajima koji su se dešavali proteklom periodu.

Radili smo intenzivno sa našim sadašnjim partnerima odmah nakon općih izbora i već smo imali sklopljenu jednu parlamentarnu većinu, međutim evo na neki način u tom širem spektru na nivou države, federacije određeni događaji su diktirali na neki način formiranje sada već bivše vlade Unsko-sanskog kantona u kojoj smo mi kao stranka učestvovali.

Ono što želim napomenuti da je Stranka demokratske akcije na Unsko-sanskom kantonu pobjednik izbora dakle prošlih općih izbora, međutim evo ta koalicija koja je trajala nekih osam mjeseci i jednostavno za nas prije svega u Stranci demokratske akcije je bila neodrživa i mi smo se vratili na početne ono što bi se reklo pozicije svoje koje smo imali nakon općih izbora gdje smo sa tim partnerima koji sada se ta grupacija kod nas zove na kantonu blok B4.

Dakle, mi smo se odlučili, na neki način, obnoviti naše razgovore, pregovore i došli smo u situaciju da imamo jednu stabilnu parlamentarnu većinu sa partnerima koje smo slobodno mogu reći odabrali na samom početku nakon općih izbora. Mi u USK specifični smo po mnogo čemu pa tako i po ovoj koaliciji”, odgovara gost FTV-a.

Hoće li konačno Krajina biti bolje povezana, recimo, sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine?

“Pa kada smo prije svega kada smo sklapali ove naše partnerske odnose na nivou Unsko-sanskog kantona mi smo mjesecima sa svojim sadašnjim partnerima razgovarali o svim otvorenim pitanjima kada je u pitanju Unsko-sanski kanton i tu smo se u potpunosti usaglasili i to se već vidi u prva dva mjeseca rada ove Vlade.

Napravili smo između ostalih stvari i Vlada Federacije na kraju krajeva i na svojoj jednoj od posljednjih sjednica prihvatila naš plan investicija kada je u pitanju Unsko-sanski kanton, naš trogodišnji plan. Mi smo detaljno razradili taj plan, komunicirali o tom planu sa predstavnicima našim na višim nivoima. Obzirom evo i kod donošenja federalnog budžeta Krajišnici su pokazali jedno apsolutno jedinstvo a samim time naravno da imamo i očekivanja kada je u pitanju i federalni budžet i kad je u pitanju naša saradnja sa višim nivoima vlasti.

Taj plan je detaljno razrađen, mi smo razgovarali na nivou koalicija na prostoru Unsko-sanskog kantona o tom planu.

On podrazumijeva otvaranje većih javnih radova na prostoru Unsko-sanskog kantona. Uslovno smo dobili podršku za taj naš plan i formalno-pravno i od Vlade Federacije. Očekujemo dakle ono što mi često znamo reći da je ovaj trogodišnji period koji je pred nama period kako mi kažemo za Krajinu gdje očekujemo na neki način da Krajina u tom infrastrukturom i u svakom drugom smislu ostvari ono što smo dugo godina govorili ono o čemu smo dugo godina razgovarali a želimo na neki način građanima Unsko-sanskog kantona pokazati da institucije sistema države stoje iza ovog dijela Bosne i Hercegovine i želimo u punom kapacitetu iskoristiti i ovaj naš koalicioni potencijal koji imamo, želimo iskoristiti sve resurse koji imamo u političkom i u svakom drugom smislu na neki način da ostvarimo ono što smo planirali jer građani Unsko-sanskog kantona imaju velika očekivanja i od ove Vlade i od Vlade Federacije i na neki način dužni smo im odgovoriti.” 

(Federalna.ba)  

Objavio: usn krajina