13/07/2024

ALENKA EUTANIZIRANA U ŠVICARSKOJ: “Popila je gorko piće i pojela čokoladicu”

Objavljeno:05/04/2023. 08:12

ALENKA EUTANIZIRANA U ŠVICARSKOJ: “Popila je gorko piće i pojela čokoladicu”

UČITELJICA iz Slovenije Alenka Čurin Janžekovič preminula je 13. marta u Švicarskoj uz pomoć eutanazije za čiju se legalizaciju u Sloveniji zalagala godinama.

“Popila je gorko piće, a zatim uzela još jednu čokoladicu”, opisao je Alenkine posljednje trenutke suprug Marijan u razgovoru za Slovenske novice. Svojoj supruzi je obećao da će se zauvijek nastaviti boriti za legalizaciju eutanazije u Sloveniji.

Bolovala je od neizlječive bolesti
Alenka je rođena 6. jula 1957. u Mariboru. Bolovala je od Morquiova sindroma, nasljedne metaboličke bolesti. Zbog pomanjkanja enzima njezine kosti i hrskavice pomalo su se raspadale. U životu je prošla više od deset operacija, tijelo joj je gotovo bilo potpuno ukočeno te se kretala uz pomoć štaka. Od te neizlječive bolesti obolijeva jedna osoba na sto tisuća.

Alenka je prije četiri godine dala veliki intervju za Index. “To je protiv moje prirode. Ni sestra ni ja sebi nikada ne bismo dozvolile da ležimo u krevetu i čekamo odlazak. Skupo je, ali kada se čovjek odluči na to, zna da mora pripremiti novac. Švicarska jedina omogućava strancima eutanaziju i želi zaraditi na tome”, rekla nam je tada, između ostalog, Alenka.

Eutanazija košta gotovo 11 hiljada franaka
Cijeli postupak eutanazije u Švicarskoj stoji 10.790 franaka, a uvjeti su neizlječiva bolest u terminalnoj fazi ili bolest koja se pogoršava i vodi u smrt. Mogu se prijaviti i oni koji trpe neizdržive bolove koji se ne mogu olakšati i oni s trajnim invaliditetom. Osim u Švicarskoj, eutanazija je u Europi legalna i u Belgiji, Španjolskoj te Nizozemskoj.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo