21/07/2024

U NJEMAČKOM NORDLINGENU: Otkriven savršeno očuvan mač iz brončanog doba

Objavljeno:20/03/2024. 05:30

U NJEMAČKOM NORDLINGENU: Otkriven savršeno očuvan mač iz brončanog doba

Drevni mačevi uvijek su privlačili našu maštu svojim pričama o slavi i ratovanju. Nedavno otkriće brončanog mača u Nördlingenu, Njemačka, ponovo je rasplamsalo našu fascinaciju ovim drevnim oružjem. Ovo izvanredno otkriće, koje datira iz kasnog 14. stoljeća prije nove ere, ostavilo je arheologe i povjesničare u divljenju zbog njegovog besprijekornog stanja i tajni koje nosi.

Mač je pronađen na drevnom groblju, gdje su pronađeni ostaci muškarca, žene i dječaka. Pokopan uz ove osobe, mač se ističe kao svjedočanstvo o vještini i umješnosti obrtnika iz brončanog doba. Njegov dršak, ukrašen složenim uzorcima, prikazuje umjetnost i pažnju prema detaljima koja je uložena u njegovu izradu. Za razliku od drugih grobnih darova koji su bili isključivo ukrasni, ovaj mač jasno je bio namijenjen upotrebi na bojnom polju.

Nodingen, Njemačka

Nördlingen

Ono što čini ovo otkriće još izvanrednijim je stanje očuvanosti mača. Iako je bio pokopan preko 3.000 godina, metal još uvijek sjaji kao da je tek nedavno kovan. Iako se na brončanom sloju stvorila blaga zelena patina, to ne umanjuje ljepotu mača i aura moći koju izražava. Besprijekorno stanje mača omogućava nam da zavirimo u prošlost i zamislimo bitke koje je možda svjedočio.

Jedno od najvećih pitanja oko ovog otkrića je zašto je mač položen u grob zajedno s troje osoba. Odgovor ostaje neuhvatljiv, ostavljajući prostor za spekulacije i daljnje istraživanje. Profesor Mathias Pfeil, šef Bavarskog državnog ureda za očuvanje, ističe rijetkost ovog otkrića i potrebu za temeljitim ispitivanjem. On kaže: “Mač i grob još uvijek trebaju biti pregledani kako bi naši arheolozi mogli preciznije kategorizirati ovo otkriće. Ali već možemo reći da je stanje očuvanosti izvanredno. Otkriće poput ovog je vrlo rijetko.”

Razotkrivanje identiteta i odnosa tri drevne osobe pokopane s mačem nedvojbeno će baciti svjetlo na kulturni i društveni značaj ovog izvanrednog artefakta. Bronza je odigrala ključnu ulogu u oblikovanju ljudske kulture i ratovanja tijekom brončanog doba, a ovaj mač stoji kao svjedočanstvo njezine važnosti.

Dok se divimo savršeno očuvanom brončanom maču starom 3.000 godina pronađenom u Njemačkoj, podsjećamo se na bogatu povijest koja leži zakopana ispod naših nogu. Ovo izvanredno otkriće ne samo da nam pruža uvid u prošlost, već i potiče našu znatiželju o životima onih koji su držali takva moćna oružja. Otkriće ovako lijepo izrađenog mača služi kao dirljiv podsjetnik na neizbrisiv trag koji su drevne civilizacije ostavile na našem svijetu.

PRIREDIO: O. Delić

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo