ZNANSTVENICI ZAINTRIGIRANI LIJEKOM: Smrtnost od raka pluća smanjuje za 50 posto

Objavljeno:08/06/2023. 06:12

ZNANSTVENICI ZAINTRIGIRANI LIJEKOM: Smrtnost od raka pluća smanjuje za 50 posto

PRIJE TRIDESET GODINA NISMO MOGLI NIŠTA UČINITI ZA OVE PACIJENTE, DANAS JE SITUACIJA NEŠTO DRUKČIJA

Višedecenijska globalna studija pokazala je da lijek smanjuje rizik od umiranja od raka pluća više od 50 posto.
Uziman nakon operacije uklanjanja tumora, lijek Osimertinib, pokazala su studijiska testiranja – objavljena u ponedjeljak u The New England Journal of Medicine – smanjuje rizik od smrti pacijenata za 51 posto. Testiranja su sprovedena širom svijeta. Kao što se vjerovatno podrazumijeva, to je velika stvar — i istraživači to sigurno ne shvataju olako.

“Prije trideset godina nismo mogli ništa učiniti za ove pacijente”, rekao je za Guardian, Roy Herbst, zamjenik direktora Yale centra za rak i glavni autor studije. Sada imamo ovaj moćan lijek.”
“Pedeset posto je velika stvar u bilo kojoj bolesti”, dodao je, “a prilično je visok postotak kod raka pluća, koji je obično bio vrlo otporan na terapije.”

Kako bi proučili potencijalne utjecaje lijeka istraživači su uključili otprilike 682 pacijenata s karcinomom pluća ne-malih stanica – karcinom ne-malih stanica koji je najčešći oblik bolesti pluća – i to iz 26 zemalja širom svijeta, svi u dobi između 30 i 86 godina. Od tih nekoliko stotina pacijenata, njih 339 nasumično je primilo Osimertinib [AstraZeneca], dok je 343 primilo placebo.

Na kraju, rezultati studije nakon pet godina pokazali su da je grupa koja nije primala placebo, zabilježila stopu preživljavanja od 88 posto. To je izuzetan uspjeh u poređenju sa placebo grupom, koja je imala značajno nižu stopu preživljavanja od 78 posto.

“Teško je prenijeti koliko je ovo otkriće važno i koliko je vremena potrebno da se stigne ovdje”, rekao je za Guardian Nathan Pennell, stručnjak iz Američkog društva za kliničku onkologiju koji nije bio uključen u studiju . “Ovo nedvosmisleno pokazuje vrlo značajno poboljšanje u preživljavanju.”

Važno je da, kako prenosi Guardian, su svi u ispitivanju imali mutirani EGFR gen. Mmutacija koja je prisutna u otprilike četvrtine slučajeva raka pluća širom svijeta. Također, ova mutacija ima tendenciju da bude prisutna kod pacijenata s karcinomom pluća koji nikada ili su rijetko pušili, a takođe je češći kod žena nego muškaraca. I s tim u vezi, prema Guardianu, oko dvije trećine pacijenata sa karcinomom pluća uključenih u uspješno ispitivanje bile su žene.

Ali kako su naučnici naglasili za Guardian, još uvijek nije standardna praksa da se pacijenti s karcinomom pluća testiraju na EGFR mutacije.

Nalazi studije “još više učvršćuju potrebu da se kod takvih pacijenata identificiraju biomarkeri za vrijeme postavljanja dijagnoze”, rekao je Herbst, “i prije početka liječenja.”

“Ukupna petogodišnja stopa preživljavanja od 88 posto je nevjerovatno pozitivna vijest”, rekla je za Guardian Angela Terry, predsjednica dobrotvorne organizacije za rak pluća EGFR Positive UK . „Pristup lijeku čija je djelotvornost dokazana i čije su nuspojave podnošljive znači da pacijenti mogu biti sigurni i da mogu duže uživati u dobrom kvalitetu života.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


////// MAGAZIN //////

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002