14/07/2024

PREMIJER VLADE ALBANIJE: Rasporediti dodatne trupe NATO na Kosovu

Objavljeno: 23-11-2023 | 09:45

PREMIJER VLADE ALBANIJE: Rasporediti dodatne trupe NATO na Kosovu

Premijer Vlade Albanije Edi Rama smatra da NATO treba rasporediti dodatne trupe na Kosovu kako bi se osigurala sigurnost Kosova.

On je o ovoj temi govorio na zajedničkoj konferenciji za medije s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, premijerom Sjeverne Makedonije, predsjednikom Hrvatske, premijerom Crne Gore i premijerom Slovenije.

– Uprkos pojačanim pozivima na povećanje trupa koje bi trebalo da garantiraju stabilnost i apsolutnu nedodirljivost Kosova, dogodio se tragični čin koji treba smatrati upozorenjem, a ne sporadičnim događajem i koje se ne smije ponoviti ni pod kojim okolnostima. Također sam danas na sastanku istakao neophodnost povećanja broja NATO snaga na Kosovu i neophodnost garantiranja granice Kosova i Srbije – kazao je Rama.

Istakao je da je granica između Kosova i Srbije izvan kontrole i da se koristi za trgovinu oružja i droge. Naveo je i slučaj Banjska koji pokazuje na rizik od destabilizacije i eskalacije.

– I neophodnost osiguravanja granice između Kosova i Srbije, koja je zapravo izmakla kontroli i koja je u službi ilegalne trgovine oružjem i drogom, koja se zatim miješa, kao što svi znamo, sa političkom aktivnošću, sa ultranacionalističkom pozadinom, što izaziva ozbiljne devijacije kao što je Banjska, gdje je život izgubio policajac Republike Kosovo i gdje je jasno naglašen visok rizik od destabilizacije i eskalacije sukoba koji ima samo jedno mjesto rješavanja – u dijalogu EU između Kosova i Srbije – zaključio je Rama.

Objavio: usn krajina