Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

SAŠA MAGAZINOVIĆ U VIJEĆU EVROPE: “Iščekivanje novog rata postala je normalna pojava”

Objavljeno: 12-10-2023 | 19:52

SAŠA MAGAZINOVIĆ U VIJEĆU EVROPE: “Iščekivanje novog rata postala je normalna pojava”

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović obratio se na plenarnom zasjedanju ovog tijela, koje se održava u Strazburu.

Magazinović je govorio o izvještaju na temu “Uloga Vijeća Evrope u sprječavanju sukoba, vraćanju vjerodostojnosti međunarodnih institucija i promicanju globalnog mira”.

U svom izlaganju Magazinović je naglasio da je sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana ugrožena, iščekivanje novog rata postalo je normalna pojava, dok su sve učestaliji incidenti većih razmjera koji narušavaju osjećaj sigurnosti. Dodao je da međunarodna tijela koriste diplomatsku retoriku koja ne daje rezultate i postavio pitanje da li je došlo vrijeme da se u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja definiše pravo na slobodu i sigurnost, doda i “ljudsko pravo da se živi oslobođeno od straha od novog konflikta”?

Magazinović je još rekao da se slaže s tezom da je cijena rata uvijek nekoliko puta veća od cijene prevencije, ali i podvukao da oni koji rade na preveniranju i zaustavljanju rata, kako Vijeće Evrope, tako i međunarodna zajednica u cjelini, moraju imati kredibilitet koji se stiče godinama, a gubi vrlo brzo i lako, prenosi Radiosarajevo.

“Ako nastavnik toleriše loše ponašanje jednog učenika – šta će se desiti sa ostalom djecom? Prvo će biti nezadovoljni, a onda će se i oni početi loše ponašati. To je situacija u kojoj se nalazimo i gdje su dupli standardi svakodnevnica. Lošim učenicima se toleriše, dobri se podrazumijevaju i često ostaju bez nagrade. To je problem koji će postati toliko veliki da će u potpunosti srušiti kredibilitet međunarodne zajednice, a samim tim i Vijeća Evrope”, rekao je Magazinović.

“Evropske i međunarodne institucije su zakasnile da preveniraju postojeće konflikte i ratove. Zapadni Balkan je mjesto na kom treba implementirati nove, poboljšane alate prevencije. Dosadašnji diplomatski jezik je neefikasan, poruke o zabrinutosti su frustrirajuće jer poslije njih ne slijedi ništa, što takođe dovodi u pitanje kredibilitet međunarodne zajednice. Ako želimo biti facilitatori mira i zagovarači ljudskih prava u demokratskoj sigurnosti, moramo biti iskreni, hrabri i osvješteni”, zaključio je Magazinović.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.