13/07/2024

ŠEF TURSKE DIPLOMATIJE SA BLINKENOM: “Teška situacija u Gazi zahtijeva od nas da hitno riješimo ovo pitanje”

Objavljeno: 08-03-2024 | 19:58

Fidan je također naglasio da je potrebno ozbiljno raditi sa SAD-om i drugim zemljama kako bi se osigurao prekid vatre i neprekidna humanitarna pomoć u Gazi.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Hakan Fidan izjavio je danas da užasna situacija u Pojasu Gaze zahtijeva našu hitnu pažnju i pozvao je na prekid vatre i nesmetanu humanitarnu pomoć u palestinskoj enklavi.

“Teška situacija u Gazi zahtijeva hitnu akciju međunarodne zajednice za okončanje patnje nedužnih ljudi“, poručio je Fidan, koji se sastao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

Fidan i Blinken sastali su se u američkom State Departmentu u Washingtonu u okviru sastanka Strateškog mehanizma Turske-SAD, prenosi Anadolija.

​​​​​​​Fidan je naveo da je ovo sedmo od strateških sastanaka koji su počeli 2021. godine i da će u tom kontekstu dvije zemlje razgovarati o širokom spektru pitanja kao što su sigurnost, regionalna saradnja, trgovina i energetika.

Naglasio je da se mnogi važni regionalni događaji, posebno izraelski masakri u Gazi, dešavaju u isto vrijeme.

“Teška situacija u Gazi zahtijeva od nas da hitno riješimo ovo pitanje. Međunarodna zajednica nije mogla zaustaviti patnju nevinih ljudi. Ljudima u Gazi je potrebna hitna humanitarna pomoć“, poručio je Fidan.

Fidan je također naglasio da je potrebno ozbiljno raditi sa SAD-om i drugim zemljama kako bi se osigurao prekid vatre i neprekidna humanitarna pomoć u Gazi.

Dodao je da će na sastanku biti uključena i mnoga regionalna pitanja poput Ukrajine i sigurnosti Crnog mora.

Fidan je dodao da će se razgovarati i o trenutnoj situaciji NATO-a nakon prijema Švedske.

Šef američke diplomatije Blinken je rekao da će pomorska inicijativa koju je u četvrtak najavio američki predsjednik Joe Biden biti “ključna“, istovremeno naglašavajući potrebu proširenja kopnenih prijelaza u Gazu.

“Također smo intenzivno fokusirani na to da vidimo možemo li postići prekid vatre oslobađanjem talaca, proširenjem humanitarne pomoći i okruženjem za rad na trajnoj rezoluciji“, rekao je Blinken.

Blinken je dodao da je “lopta u Hamasovom dvorištu“.

Objavio: usn krajina