21/07/2024

SLOVENIJA NAVIJA, IZRAEL UBIJA: Na košarkaškoj utakmci protiv Izraela Franci Kek nije glumio

Objavljeno: 28-02-2024 | 08:46

SLOVENIJA NAVIJA, IZRAEL UBIJA: Na košarkaškoj utakmci protiv Izraela Franci Kek nije glumio

Košarkaška reprezentacija Slovenije sinoć je u Bonifika Areni u Koperu ostvarila pobjedu nad Izraelom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, no susret je imao značajnu pozadinu izvan terena.

Iako su organizatori utakmice nastojali osigurati da se politika ne miješa sa sportom, posjeta Izraela Koperu nije prošla nezapaženo.

Dok su slovenski navijači iskazivali podršku svojoj reprezentaciji, istovremeno su se ispred dvorane organizirali u znak protesta. Pod nazivom “Slovenija navija, Izrael ubija”, grupa demonstranata, među kojima su bile i žene, iznijela je palestinske zastave i stala na tribine iza izraelskih igrača.

Iako su provodile stroge kontrole na ulazima, demonstranti su uspjeli unijeti zastave te su izazivali izraelske košarkaše sa tribina.

Ovaj oblik protesta nije novost za Izraelce, koji su se susreli sličnim situacijama i prije, čak i tijekom nedavnog gostovanja u Portugalu.

Najupečatljiviji trenutak podrške Palestini dogodio se neposredno pred početak drugog poluvremena, kada je poznati slovenski glumac, redatelj Franci Kek zaodjenut kufjom (simbolom palestinskog otpora), utrčao na teren i legao na sredinu igrališta.

Intervenirali su zaštitari kako bi ga iznijeli iz dvorane.

Objavio: usn krajina