19/07/2024

UPRAVNI ODBOR SAVJETA ZA PROVOĐENJE MIRA: RS nije potpisnica Sporazuma, a pogotovo nije država

Objavljeno: 20-06-2024 | 12:58

UPRAVNI ODBOR SAVJETA ZA PROVOĐENJE MIRA: RS nije potpisnica Sporazuma, a pogotovo nije država

FOTO: Michael Erhardsson, pexels.com

UO PIC-a najoštrije osuđuje flagrantne napade vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS) na Opći okvirni sporazum za mir, ustavni i pravni poredak BiH, te njen suverenitet i teritorijalni integritet

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC-a) sastali su se jučer i danas u Sarajevu kako bi procijenili prilike koje se tiču Općeg okvirnog sporazuma za mir (OOSM) u Bosni i Hercegovini (BiH). Dvodnevna sesija bila je fokusirana na ključne šanse i izazove s kojima se BiH suočava.

Komunike Vijeća za implementaciju mira prenosimo u cijelosti:

UO PIC-a pozdravlja odluku Evropskog vijeća od 21. marta 2024. godine da otvori pristupne pregovore sa BiH, što je historijski trenutak za ovu državu i sve njene građane. UO PIC-a poziva sve institucije i političke aktere u BiH da iskoriste ovu priliku i rade zajedno na poduzimanju svih neophodnih koraka ka jačanju demokratije, učvršćivanju vladavine prava, garantiranju osnovnih prava i sloboda, te borbi protiv rasprostranjene korupcije.

UO PIC-a očekuje od organa vlasti BiH da bez daljeg odlaganja usvoje državni budžet za 2024. godinu, koji mora na adekvatan način podržati sposobnost svih državnih institucija da pravilno funkcioniraju i ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i one koje proizlaze iz procesa euroatlantskih integracija.

UO PIC-a naglašava da su pošteni i transparentni izbori od suštinskog značaja za funkcionalnu demokratiju i poziva sve aktere u BiH da osiguraju nesmetano provođenje lokalnih izbora 6. oktobra 2024. godine. UO PIC-a poziva građane BiH da iskoriste svoje ustavno i demokratsko pravo i glasaju na izborima, koji bi se trebali održati uz povećan nivo transparentnosti i integriteta. UO PIC-a pozdravio je izlaganje Irene Hadžiabdić, predsjednice Centralne izborne komisije BiH, o pripremama za lokalne izbore, te je pohvalio aktivnosti i još jednom izrazio svoju snažnu podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Predstavnici EU, OSCE-a i SAD-a informirali su UO PIC-a o pilot projektima koji imaju za cilj poboljšanje integriteta i efikasnosti izbornog procesa.

Objavio: usn krajina