13/07/2024

VJEŽBAJU SCENARIJ RUSKOG NAPADA: Zapadna alijansa mobilizira 90.000 vojnika

Objavljeno: 18-01-2024 | 18:15

VJEŽBAJU SCENARIJ RUSKOG NAPADA: Zapadna alijansa mobilizira 90.000 vojnika

FOTO: Marinci Velike Britanije

NATO namjerava mobilizirati 90.000 vojnika za najveće vojne vježbe Saveza od kraja Hladnog rata radi odvraćanja ruske agresije, piše danas njemačka agencija dpa.

Prema informacijama koje je dpa dobila danas, scenarij za vježbu Steadfast Defender, koja bi u februaru trebala započeti u Evropi, ruski je napad na saveznički teritorij koji bi aktivirao Član 5. Sjevernoatlantskog ugovora, koji je jamac kolektivne odbrane.

Vježbat će razne scenarije

Vježbe će se usredotočiti na uzbunjivanje i raspoređivanje nacionalnih i višenacionalnih kopnenih snaga u slučaju ruskog napada. Član 5. aktiviran je samo jednom nakon napada Al Qaide na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001.

Najveće vježbe Saveza nakon Hladnog rata, nazvane Trident Juncture, odvijale su se 2018. uglavnom u Norveškoj, a u njima je sudjelovalo oko 51.000 vojnika.

Britansko ministarstvo odbrane nedavno je saopćilo da će otprilike 20.000 njegovih vojnika iz pomorskih, zračnih i kopnenih snaga sudjelovati u ovogodišnjim vježbama.

Vojni odbor sastao se danas u Bruxellesu

Članice Saveza Estonija, Latvija, Litva i Poljska smatraju da su na prvoj liniji odbrane u slučaju ruske agresije.

Mnoge zemlje na istočnom krilu NATO-a strahuju da bi se jednog dana mogle suočiti sa sličnom sudbinom koja je zadesila ukrajinski narod, koji se gotovo dvije godine bori protiv ruske invazije.

Vojni odbor, najviše tijelo Saveza, sastao se danas u Bruxellesu.

Objavio: usn krajina