13/07/2024

ZA RAZLIKU OD NEMILOSRDNIH KUKAVICA: Irska i Španjolska zahtijevaju da EU revidira trgovinski sporazum s Izraelom

Objavljeno: 14-02-2024 | 18:57

ZA RAZLIKU OD NEMILOSRDNIH KUKAVICA: Irska i Španjolska zahtijevaju da EU revidira trgovinski sporazum s Izraelom

FOTO: Pedro Sánchez i Leo Varadkar kritizirali su izraelsku ofenzivu u Gazi, pribojavaju se velikog masakra u Rafahu

“Duboko smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Izraelu i Gazi , posebno zbog utjecaja koji trenutni sukob ima na nedužne Palestince, posebno djecu i žene”, stoji u pismu.

Da će se u budućnosti preispitivati svačija uloga u ovom brutalnom istrebljenju Palestinaca u vlastitoj državi to je sigurno. Nažalost, i tada će, kao nebrojeno puta do sada, biti kasno. Ipak, ljudskost, a posebno hrabrost koju pokazuju pojedinci, pogotovo iz Evrope kakvom je želimo vidjeti – s ljudskim licem, pravednu i poštenu, daje nadu da izraelski zločini i genocid neće biti prešućeni. U odnosu na malokrvne, birokratizirane tzv. premijere, pogotovo iz našeg bližeg susjedstva, koji o Palestini i njihovom stradanju ne progovaraju, dajući, kako sami vole istaći, “punu podršku terorističkoj državi Izrael” u njihovom potupnom uništenju Palestinaca, kao suštu suprotnost, još od pojave prvih brutalnosti izraelskog neproporcijalnog “odgvora”, možemo izdvojiti premijere Španjolske i Irske, Pedra Sancheza i Lea Vardakara, kao prave primjere ljudskosti i suosjećanja s patanjom palestinskog naroda.

Premijeri Irske i Španjolske pozvali su čelnike EU-a da poduzmu mjere zbog “pogoršane” situacije u Gazi, zahtijevajući trenutnu procjenu pridržava li se Izrael obaveza u vezi s ljudskim pravima koje su navedene u trgovinskom sporazumu s Unijom.

Pismo je poslano usred sve češćih međunarodnih poziva Izraelu da odustane od planova za vojni napad na grad Rafah u južnoj Gazi, gdje je više od milion Palestinaca sa sjevera i središta teritorija pobjeglo tražeći sigurnost. Najmanje 74 Palestinca ove je sedmice ubijeno u izraelskoj tzv. spasilačkoj misiji u gradu u kojoj su oslobođena dva taoca.

“S obzirom na kritičnu situaciju u Rafi, Irska i Španjolska su upravo zatražile od Europske komisije da hitno preispita ispunjava li Izrael svoje obaveze poštovanja ljudskih prava u Gazi”, napisao je Pedro Sánchez , španjolski premijer, na X-u.

Zajedničko pismo Sáncheza i Lea Varadkara iz Irske predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen i visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borrellu, objavljeno u srijedu, vrlo je neobičan potez, čak i za dvoje čelnika koji su najjači zagovornici prava Palestinaca u Bruxellesu.

Izvori kažu da je pismo osmišljeno kako bi potaknulo Bruxelles da zatraži službeno pravno mišljenje o poštovanju ljudskih prava u ratu i pojačalo pritisak na Izrael oko Rafe. “Duboko smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Izraelu i Gazi , posebno zbog utjecaja koji trenutni sukob ima na nedužne Palestince, posebno djecu i žene”, stoji u pismu.

“Proširena izraelska vojna operacija u području Rafaha predstavlja ozbiljnu i neposrednu prijetnju s kojom se međunarodna zajednica mora hitno suočiti.”

U pismu na tri stranice, koje prijeti daljnjim podjelama u bloku oko Izraela, zahtijeva se revizija sporazuma o pridruživanju između EU i Izraela koji je stupio na snagu 2000. godine i koji je glavna osnova za trgovinske veze.

“Tražimo da Komisija poduzme hitnu reviziju ispunjava li Izrael svoje obveze, uključujući Sporazum o pridruživanju EU-a i Izraela, koji poštovanje ljudskih prava i demokratskih načela čini bitnim elementom odnosa; a ako smatra da je u suprotnosti, da predlaže odgovarajuće mjere Vijeću na razmatranje”, stoji u pismu.

Zahtjevi su, navodi se u pismu, postavljeni “u kontekstu rizika od još veće humanitarne katastrofe koju predstavlja neposredna prijetnja izraelskih vojnih operacija u Rafi… i nastavlja se događati u Gazi od listopada 2023., uključujući široku zabrinutost zbog mogućeg kršenja [međunarodnog humanitarnog prava] i međunarodnog zakona o ljudskim pravima od strane Izraela”.

Varadkar je rekao irskom parlamentu u utorak da Benjamin Netanyahu , izraelski premijer, nije slušao međunarodne čelnike koji su tražili od Izraela da ne pokreće ofenzivu na Rafah.

Rekao je za Dáil da postoji “ozbiljan rizik od masakra” u Rafi ako dođe do kopnenog napada, dodajući da Netanyahu dugoročno pogoršava situaciju za vlastitu zemlju ako inzistira na “spuštanju u zemlju”. put kojim idu”.

Irska i Španjolska bile su među nekolicinom zemalja koje su kritizirale von der Leyen zbog njezine rane nedvosmislene podrške izraelskoj ofenzivi u Gazi nakon Hamasovog napada na južni Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo 1200 ljudi. Zemlje su se snažno zalagale za prekid vatre na summitu čelnika EU-a u listopadu i jezikom koji je potvrdio obvezu Izraela da se pridržava međunarodnog zakona o ljudskim pravima u obrani vlastite zemlje.

Od tada su dvije zemlje sve glasnije branile obične Palestince. Također su bile među najmanje sedam europskih zemalja, uključujući Luksemburg i Sloveniju, koje su obećale nastaviti financirati UNRWA-u, UN-ovu agenciju koja podupire škole i bolnice diljem palestinskih teritorija, nakon što je nekoliko velikih donatora odustalo nakon što je Izrael tvrdio da je 12 zaposlenika sudjelovalo u Napadi 7. listopada. U tijeku su dvije istrage UN-a.

U pismu se dodaje: “Ne smijemo izgubiti iz vida hitnu potrebu za političkom perspektivom za okončanje sukoba. Gotovo 28.000 Palestinaca je ubijeno, a više od 67.000 je ozlijeđeno, a svjedoci smo raseljavanja 1,9 miliona ljudi (85% stanovništva) unutar Gaze i sveopćeg uništavanja domova i velike štete na vitalnoj civilnoj infrastrukturi, uključujući bolnice.

Objavio: usn krajina