14/07/2024

ZBOG TRENDA PORASTA NEOVLAŠTENOG PRELASKA GRANICE: Slovenija podiže privremene objekte na granici

Objavljeno: 18-01-2024 | 21:42

ZBOG TRENDA PORASTA NEOVLAŠTENOG PRELASKA GRANICE: Slovenija podiže privremene objekte na granici

Slovenija će postaviti privremene objekte za procesuiranje migrantskih dolazaka na granici sa Hrvatskom navodeći kao razlog porast dolazaka, objavila je danas vlada.

Vlasti će na bivšem graničnom prelazu Obrežje postaviti kao privremene objekte ogradu, dva sanitarna i tri stambena kontejnera i tri šatora, javila je državna novinska agencija STA.

U 2023. godini broj neovlaštenih ulazaka je značajno povećan u odnosu na prethodni period, navela je vlada u saopštenju i ukazala da je razlog dolazaka i porasta ilegalnih migracija spoljni i da država na to nema uticaja te ih vidi kao višu silu.

Zvanični granični prelaz Obrežje sa Hrvatskom uklonjen je prošle godine kada se Hrvatska pridružila Šengenskom prostoru slobodnog putovanja. Ali neke granične kontrole ponovo su uvedene zbog pojačane migracije u toj oblasti, prenosi agencija AP.

Slovenija je prijavila porast prelaska migranata sa Bliskog istoka, Azije i Afrike koji traže način da stignu do zapadne Evrope. Italija, Slovenija i Hrvatska dogovorili su se da sarađuju da suzbiju migraciju kroz te tri zemlje.

Slovenačka vlada navela je da se privremeni objekti za migrante postavljaju zato što lokalne policijske stanice u toj oblasti nemaju kapacitet da prime priliv migranata. Taj aranžman će trajati najviše tri godine, navela je vlada.

Migranti stižu u Sloveniju iz Hrvatske poslije prelaska takozvanog balkanske kopnene rute koja vodi od Turske do Grčke ili Bugarske i zatim ka Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i BiH.

Objavio: usn krajina