usnkrajina: 22-05-2023 | 12:12 | Kategorija: Kanton

OBILJEŽENA GODIŠNJICA VAZDUHOPLOVNE GRUPE BIHAĆ: Tokom rata obavili više od 100 letova; prevezeno oko 600 tona tereta

Prvi prelet helikopterom obavljen 15. juna 1992. godine prema Hrvatskoj: Uspostavljanje zračnog mosta od vitalnog značaja za odbranu ovog dijela države

– Tokom 1.201 dana opsade i agresije pripadnici Vazduhoplovne grupe Bihać ostvarili su više od stotinu letova avionima, helikopterima i drugim letjelicama u kojima je prevezeno oko 600 tona tereta na slobodni teritorij tadašnjeg Bihaćkog okruga

Članovi Udruženja „Vazduhoplovna grupa Bihać“, nekadašnji pripadnici ove ratne jedinice, zajedno sa predstavnicima  gradova  Bihać i Cazin, i Vlade Unsko-sanskog kantona položili su cvijeće na spomen-obilježje ovoj jedinici u cazinskom naselju Ćoralići.

Ova vojna jednica 5. korpusa Armije R BiH dala je nemjerljiv doprinos u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga. Tokom 1.201 dana opsade i agresije pripadnici Vazduhoplovne grupe Bihać ostvarili su više od stotinu letova avionima, helikopterima i drugim letjelicama u kojima je prevezeno oko 600 tona tereta na slobodni teritorij tadašnjeg Bihaćkog okruga.

 – Prvi prelet helikoptera 15. juna 1992. godine za Republiku Hrvatsku i uspostavljanje zračnog mosta bili su od vitalnog značaja za prijevoz neophodnog tereta, hrane i lijekova iz Republike Hrvatske u našu regiju. Pripadnici Vazduhoplovne grupe Bihać hrabro su se borili i rizikovali svoje živote kako bi osigurali da institucije vlasti i stanovništvo ovog dijela BiH dobiju potrebnu podršku. Danas se prisjećamo njihovog herojstva i predanosti. Njihov doprinos u zaštiti naše domovine i borbi za pravdu protiv nepravde ne smije biti zaboravljen. Neka njihov primjer hrabrosti bude inspiracija svima nama da gradimo našu lijepu Bosnu i Hercegovinu na temeljima istine i pravde,  kazao je tokom obraćanja predsjedavajući Handukić.

Objavio: usn krajina