usnkrajina: 26-05-2023 | 11:11 | Kategorija: Kanton

KANTON OBILJEŽAVA 28. GODIŠNJICU OSNIVANJA: Krajina ima razloga da bude ponosna

Unsko-sanski kanton obilježava 28. godinu od konstituisanja, a tim povodom danas će biti održano niz aktivnosti kojima će se podsjetiti na ovaj svečani datum. U Vladi USK  jutros  su premijer Mustafa Ružnić i predsjedavajući Skupštine Jasmin Musić ugostili potpredsjednika Federacije BiH Refika Lendu.

Danas je u povodu Dana Unsko-sanskog kantona održana svečana sjednica Skupštine USK-a. Delegacije su obišle  mezarja i groblja, upriličeno je postrojavanje jedinica MUP-a USK, a nakon toga delegacija će posjetiti mjesto pogibije državne delegacije Bosne i Hercegovine, Slunjska brda u R Hrvatskoj.

USK je formiran 27. maja 1995. godine kada je, u opkoljenom Bihaću, održana konstituirajuća sjednica Skupštine USK. U sastav Kantona, prema mirovnom planu Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu, trebale su ući cjelokupne teritorije općina Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa i Bihać, te dijelovi općina Bosanski Petrovac, Bosanski Novi, Prijedor, Sanski Most i Ključ.

Prvoj Skupštini USK prisustvovalo je 45 poslanika, koji su donijeli odluku o proglašenju Ustava Kantona. Za prvog predsjednika Kantona izabran je Mirsad Veladžić, za prvog predsjednika Skupštine Adem Borić, dok je za njegovog zamjenika izabran Tomo Ćurić.

– Možda je vrijeme da napokon počnemo slaviti jedni druge, postignuća, uspjehe…Ustvari, ne možda nego – VRIJEME JE. Mi smo Bosna i Hercegovina! Ne tamo neki zabačeni, nebitni dio. Krajina, da! Ali slavna, prkosna i ponosna. Prvi od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, sila nebeska Bosne i Hercegovine. Ta krajiška srčanost, patriotizam i ta bezuvjetna ljubav prema rodnom kraju, majskih dana, ratne ‘95 godine u Bihać vodila je i rahmetli Irfana Ljubijankića da u tom, historijskom trenutku bude u svojoj Krajini.  Irfan Ljubijankić je bio ministar vanskih poslova države Bosne i Hercegovine. Poginuo je dan kasnije,  po povratku iz  Bihaćkog okruga oboren u reonu Slunjskih brda. U sjećanje na  dr. Ljubijankića, Izeta Muhamedagića, dr. Mensura Šabulića, majora Fadila Pekića i pilota  Dudajeva, u znak poštovanja prema svim braniteljima Unsko-sanskog kantona i Bosne i Hercegovine, mi ovog dana, na  godišnjice našeg Kantona, u prvom redu, odajemo počast svim velikanima Krajine i  svim patriotama Bosne i Hercegovine, kazao je u svom obraćanju povodom godišnjice osnivanja USK-a, Mustafa Ružnić, kantonalni premijer.

Refik Lendo, podpredsjednik F BiH u svom je obraćanju kazao da USK i Krajina imaju razloga da budu ponosni, ali je ukazao i na činjenicu da je pored slavne prošlosti potrebno graditi novu, bolju budućnost za nove generacije koje će čuvati državu Bosnu i Hercegovinu, i čestitajuči ovaj značajan datum za USK-a, poručio je još da svi zajedno moramo graditi život u ovoj domovini,  a ne suživot, dodajući da BiH kao država svih njenih naroda i onih koji je vole, nema alternativu.

Objavio: usn krajina