usnkrajina: 30-08-2023 | 10:51 | Kategorija: Kanton, Kronike

MIRSAD TERZIĆ PREDSJEDNIK SAVEZA UDRUŽENJA PENZIONERA USK: Građani na penzionere gledaju uglavnom kao na ljude kojima je potrebno samo malo kruha i nešto hrane da prežive

Mi smo od jula ove godine bez nekih konkretnih mogućnosti, a ostalo je skoro pola godine do kraja ove tekuće godine a svjedoci smo poskupljenja zbog inflacije koja se ne prati. Ona jedna mjera koja je bila predložena da se urade izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO da se mjesečno prati inflacija i shodno tome povećaju penzije ili praćenjem povećanja prosječne plaće na nivou Federacije BiH što bi također bilo uredu.

Terzić: Ima penzionera koji nisu potrebni pomoći, ali putem te generacijske solidarnosti pomažemo one koji su u potrebi.

Prema podacima Federalnog zavoda za programiranje koji su prikazani u publikaciji “Socioekonomski pokazatelji po općinama FBiH 2022” koja je publikovana u julu 2023. godine, Unsko-sanski kanton ima 24.334 penzionera od čega Bihać broji najviše ukupno 8.794 penzionera, Cazin 4.229, Velika Kladuša 3.324, Bosanska Krupa 2.611, Sanski Most 2.491, Ključ 1.266, Bužim 998 i Bosanski Petrovac 621 penzionera. Ukupan iznos penzija koje ulaze u Unsko-sanski kanton svaki mjesec je 11.441.294 miliona komnvertibilnih maraka. Ukupna prosječna penzija iznosi 470,18 KM, prosječna starosna penzija iznosi 527,86 KM, prosječna invalidska penzija iznosi 416,08 KM, a prosječna porodična penzija iznosi 400,58 KM.

Najviše penzionera sa minimalnom penzijom

Penzioneri predstavljaju najbrojniju populaciju u Unsko-sanskom kantonu koja ima mjesečna primanja kaže Mirsad Terzić predsjednik Saveza udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona koji broji 15.000 članova. Prema njegovim riječima, najbrojniji su penzioneri sa minimalnom penzijom a razlog toga je loša privatizacija i činjenica da je veliki broj radnika tada ostao bez posla, nije im uplaćen staž i penzisko-invalidsko osiguranje.

Isporuka ogrijevnog drveta kasni ali će biti realizirana

Prošle godine je bilo dosta problema sa isporukom ogrijeva jer su se, pored oblovine, potpisali ugovori o isporuci određenih količina peleta i cijepanog drveta. Ove godine su u Savezu udruženja penzionera USK-a odustali od toga i bazirali su se isključivo na oblovinu koju im već godinama po ugovoru isporučuje firma ŠPD Unsko-sanske šume d.o.o. Bosanska Krupa.

-Ove godine nam je odobreno 20.000 kubnih metara drveta, ali su općinske organizacije upisala nešto više drveta, te je na kraju promijenje ugovor sa 20.000 kubnih metara na 22.600 kubnih metara, zbog čega je Uprava ŠPD Unsko-sanske šume produžilo dinamiku isporuke sa kraja septembra na kraj oktobra ove godine i mi se nadamo da će ŠPD Unsko-sanske šume to ispoštovati – kaže Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona.

F. Vojić

Cijeli intervju pročitajte u štampanom izdanju u petak, 1. septembra 2023.

Objavio: usn krajina