usnkrajina: 12-09-2023 | 15:58 | Kategorija: Kanton

SAVE THE CHILDREN:  Konkretnim projektima unapređuju nastavno-odgojni proces u kantonu

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Unsko-sanskog kantona Edvin Alijanović razgovarao je danas u Bihaću s predstavnicama Save the children u BiH Majom Andrić i Aleksandrom Babić Golubović.

Razgovarano je o realizaciji započetih, kao i budućim projektima ove organizacije na prostoru kantona, a za koje im treba podrška i partnerstvo resornog ministarstva.

Save the Children implementira značajne projekte za djecu u pokretu, azilante i djecu u redovnom nastavnom procesu u osnovnim školama na području USK. Među njima je dugogodišnji HART projekt u kojem su prosvjetni radnici završili obuku tzv.  iscjeljenja i obrazovanja kroz umjetnost.

Ova vrste obuka omogućila je inovativne nastavne prakse pružajući psihosocijalnu podršku u prevazilaženju socijalno-emocionalnih napetosti kod djece.

Projekt se na prostoru našeg kantona provodi od 2013. godine i okosnica je kvalitetne  edukacije na polju brige o mentalnom zdravlju djece i suzbijanju društveno neprihvatljivih oblika ponašanja.

Kroz drugi projekt korištenjem aplikacije AKELIUS,  kao platforme za učenje stranih jezika, obuku su prošli nastavnici  u nekoliko škola u našem kantonu.  Save the Children i partneri osigurali su neophodnu opremu za korištenje aplikacije.

U OŠ “Harmani I” realiziran je projekat “STEAM” u okviru kojeg je izvršeno opremanje IT HUB-a, učionice s opremom vrijednom 60.000 KM. Pored navedenog, Save the children je uspostavio programe podrške u učenju za sve učenike osnovnih škola, koji se baziraju na posebnim metodologijama predviđenim za ovakve vrste edukacije i učenja u nastavnom procesu.

U narednom periodu planiraju pokretanje projekta prevencije seksualnog zlostavljanja djece u osnovnim školama, za koji će kreirati poseban priručnik i osposobljavanje nastavnog osoblja za rad u kriznim situacijama ovakve vrste, saopšteno je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Objavio: usn krajina