Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

NAKON OČITE IZBORNE KRAĐE: Građanska Srbija na nogama – jedino tako mogu probuditi hipnotisanu masu

Objavljeno: 25-12-2023 | 17:02

NAKON OČITE IZBORNE KRAĐE: Građanska Srbija na nogama – jedino tako mogu probuditi hipnotisanu masu

NOVO 16:48 Emilija Milenković, jedna od studentica na demonstracijma, rekla je za N1 da će blokade opet biti organizirane u srijedu ako se ne ispune zahtjevi o uvidu u birački popis, prenosi zagrebački Jutarnji.

Ona je izjavila kako je i “više nego zadovoljna” odazivom studenata i da će zahtjeve za uvid slati lokalnim samoupravama.

– Tko god da je nadležan, mi ćemo se njima obratiti – rekla je.

Istaknula je i da će se pritisak “na ulici” nastaviti ako se zahtjevi ne ispune, što će značiti ponovne blokade u srijedu.

16:40 Američki State Department pozvao je vlasti u Srbiji da surađuju s misijom OESS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima, ističući da je nasilje prema novinarima i izbornim promatračima “neprihvatljivo”, kao i da legitimitet demokratskih procesa ovisi o transparentnosti i spremnosti svih sudionika da prihvate izbornu volju.

– Usredotočeni smo na suradnju sa Srbijom na jačanju demokratske vlasti i vladavine prava, unaprjeđenju regionalne suradnje, nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju napretka Srbije na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Budućnost Srbije je na Zapadu – navodi se u pisanom odgovoru State Departmenta na pitanje Glasa Amerike o novim prosvjedima u Beogradu koji su u nedjelju postali nasilni.

U priopćenju se ponovno pozdravljaju “preliminarni zaključci OESS ODIHR izborne promatračke misije da su izbori 17. prosinca ponudili biračima izbor političkih alternativa”, prenosi N1.

– Sa zabrinutošću konstatiramo nalaze ODIHR-a da su izbori bili poremećeni brojnim proceduralnim nedostacima, pritiscima na javne službenike i zloupotrebom javnih resursa te da su ovi faktori, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorili nepravedne uvjete. Sjedinjene Države pozivaju Srbiju da blisko surađuje s OESS-om na rješavanju ovih zabrinutosti – stoji u priopćenju.

State Department navodi da bi tvrdnje o nepravilnostima, “koje su prijavili ODIHR i drugi timovi za promatranje izbora”, trebalo istražiti.

– Nasilje usmjereno na izborne organe, novinare i akreditirane promatrače je neprihvatljivo. Stranke trebaju prijaviti incidente izbornih nepravilnosti putem odgovarajućih pravnih kanala. Legitimnost demokratskih procesa ovisi o transparentnosti i spremnosti svih stranaka, bilo da pobjeđuju ili gube, da poštuju volju naroda izraženu na glasanju – zaključuje se u odgovoru State Departmenta.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.