usnkrajina: 16-05-2023 | 20:51 | Kategorija: Vijesti

NEVJEROVATNA KOPIJA IZ DECEMBRA PROŠLE GODINE: U Bihaću poplavljena MZ Pokoj, Ulica Dr. Irfana Ljubijankića pretvorena u zamjetnu rječicu; Sanski Most proglasio stanje elementarne nepogode, dok u Bosanskoj Krupi očekuju rekordan vodostaj

FOTO: FB-Grada Bihaća

Najozbiljnija situacija je u Pokoju, Kulen Vakufu, Kraljama, Ripču, Račiću, Kostelima, Pritoci, Klokotu, Kamenici, Muslićima…

Više bihaćkih naselja već je poplavljeno. Slično ili gore je u Sanskom Mostu gdje je proglašena elementarna nepogoda, dok u Bosanskoj Krupi noćas očekuju najveći vodni val ikada zabilježen.

Kiša koja i dalje pada prouzrokovala je izlijevanje vode iz riječnih korita, poplavljeno je na desetke stambenih i pomoćnih objekata. Aktivirala su se klizišta.

Najozbiljnija situacija je u Pokoju, Kulen Vakufu, Kraljama, Ripču, Račiću, Kostelima, Pritoci, Klokotu, Kamenici, Muslićima…

Da je prioroda neukrotiva, to je sada jasno svima. Ali da ljudi ne mogu izvući pouku i zaključke iz priordnih pojava, kakava je poplava, e to je već manje jasno.

Nevjerovatna je stvar bila slušati našu novinarku Aldijanu Hadžihajdarević, kako izvještava s istog mjesta, ali bukvalno iste tačke u prostoru, pokojske magistrale, dok kamera švenka po okolici i po drugi put u samo šest mjeseci prikazuje identične slike, poplavljene kuće bihaćkih naselja u Pokoju i Kostelima.

Nema mjesta za kritiku bilo koga. Činjenica je da sve službe daju maksimum u ovakvim uvjetima kada je nemoguće uraditi bilo šta, ili uraditi tako malo, skoro neprimjetno u poređenju sa silnom količinom vode koja nadire.

Voda je nezaustavljiva sila, ali sada je sigurno vrijeme da se ozbiljnije pozabavimo neuralgičnim tačkama u kojima Una izlijeva viškove vode. Rješenje problema zahtijeva stručne ljude i poprilična sredstva, da bi se sve moglo izvesti do kraja i na najbolji način.

Međutim, mora se reći da se iz priloženih tv-snimaka jasno i očito vidi i primjeti prirodna pojava, da se voda može širiti u tačkama niže nadmorske visine. To je tako jasno na primjeru Pokoja i Kostela. Ta privremena, prirodna jezera, koja nastaju usljed poplava, zovu se retencijama, ili vodnim ustavama.

To su odavno primijetili u nekim evropskim zemljama pa rade vještačke, što je skuplja verzija, ili iskorištavaju upravo ovakva, prirodna proširenja. To su dakle namjerno ostavljena šira područja, u kojima se rijeke izlijevaju kada nastupe poplave. Sve mi se čini da je dobar dio MZ Pokoj trebao biti upravo takva prirodna retencija?

U svakom slučaju, situacija koja se dešava svakih nekoliko godina, da ne govorimo u pola godine, je problem koji će se, očito, ponavljati i kao takvog ga treba što prije rješavati.

Ne sumnjam da će tako i biti. Jeste da su to prilično skupi projekti čiji “estetski” efekti nisu tako vidljivi, ali koji će u praksi i svakodnevnom životu donijeti poprilično olakšanje svima.

Dok ne dođe vrijeme ozbiljne sanacije korita, obala, nasipa i tzv. retencija, ostaje nam da se nadamo da će neumoljiva kiša napokon stati i da će ljudi, koji i ovu noć dočekuju u čizmama i kabanicma, s lopatama u rukama, uspjeti barem malo odahnnuti.

Kažu, ha dva put’ selio, ili jednom gorio, isto je.

Niko ne spominje poplavu. Šta bi rekli oni koji su u samo pola godine dva puta poplavljeni?

Osman D.

Objavio: usn krajina

Vijesti