usnkrajina: 25-05-2023 | 10:21 | Kategorija: Vijesti

BOLESNO-CINIČNA NAMJERA BILA JE VIŠE NEGO OČITA: Na Dan mladosti, ubili su tuzlansku mladost – njih 71 i ranili preko 150 Tuzlaka

Na današnji dan, faktički pred okončanje agresije na našu državu, tzv. Majevički korpus, tzv. Vojske RS-a, s položaja na Ozrenu, s jasnom namjerom da na samo njima svojstven barbarsko-brutalni način “obilježe” Dan mladosti, 25. maja 1995. godine ispalili su haubičku granatu na Tuzlansku kapiju. Mjesto okupljanja, prvenstveno mladih. U par sekundi ubijeno je 71, a ranjeno preko 150 mladića i djevojaka.

Bila je to najkrvavija moguća reminiscencija na Dan koji se nekada slavio u bivšoj Jugoslaviji, kao Dan mladosti. Kada je omladina kroz republike i pokrajine bivše države trčala štafetu, da bi je upravo na 25. maj predala u ruke Josipu Brozu Titu, koji je baš taj dan izabrao kao svoj drugi rođendan (pravi datum rođenja bio je 7. maj 1892.)

Na taj dan se obilježavao jako veliki događaj iz Drugog svjetskog rata, kada su snage Wermachta u jednoj sveobuhvatnoj i širokoj vojno-obavještajnoj akciji, u operaciji koja je nosila naziv “Konjićev skok”, originalno Rösselsprung, pokušali dohakati Josipu Brozu.

Operacija je počela 25. maja 1944., bombardiranjem šireg područja Drvara u 6 sati ujutro. Nakon vatrene pripreme i uz podršku kopnenih snaga u kojima su, pored njemačkih, združeno sudjelovale i ondašnje paravojne formacije četnika i ustaša, čiji je cilj bio likvidacija Josipa Broza.

Tita nisu likvidirali, ali je očito kod ostatka-ostataka četničko-ustaških zločinaca ostala tinjajuća “ideja” o osveti. Da stvar bude krajnje ogavna, upravo su oficiri bivše JNA bili jedna od uzdanica očuvanja uspomene na, mora se priznati, herojsku borbu partizana na čelu s Titom. Međutim, devedestih godina prošlog stoljeća, na najbrutalniji način smo se uvjerili da oficiri JNA ne baštine partizansku, već izdajničku i koljačku tradiciju svojih predaka.

Među tim i takvim oficirima posebno se ističe ime Novaka Đukića, oficira bivše JNA i monstruma Taktičke grupe “Ozren”, koji je naredio da se ispali granata na Kapiju.

Ostavili su nam tako da nekadašnji Dan mladosti, do sudnjega dana obilježavamo kao Dan najveće tuge i Dan kada je svijet trajno pocrnio.

To smo osjetili na svojoj koži, a jedan od “zaglavnih kamena” naše ukupne tragedije svakako je masakr na Tuzlasnkoj kapiji.

Ovog događaja SJEĆATI SE MORAMO. Danas je Dan žalosti i na ovaj dan u mislima smo s porodicama nevino ubijene djece i mladosti Tuzle.

O. D.

Objavio: usn krajina

Vijesti