17/06/2024

AMBASADOR POLJSKE: Ako se Ukrajina ne bude mogla odbraniti, naša zemlja će ući u rat

Objavljeno: 20-03-2023 | 08:42

AMBASADOR POLJSKE: Ako se Ukrajina ne bude mogla odbraniti, naša zemlja će ući u rat

Nakon izjave Jana Emeryka Rosciszewskog reagirala je ambasada Poljske u Francuskoj ističući u saopćenju da su neki mediji ambasadora interpretirali “izvan konteksta”

Ambasador Poljske u Francuskoj Jan Emeryk Rosciszewski dao je intervju francuskom televizijskom kanalu La Chaîne Info (LCI) i iznenadio izjavom da bi njegova zemlja mogla ući u rat ako Ukrajina ne bude u stanju odbraniti se od Rusije.

“Ne prave sve veći pritisak NATO, Poljska ili Slovačka, već Rusija, koja je napala Ukrajinu. Rusija, koja osvaja njene teritorije. Rusija, koja ubija svoj narod. I Rusija, koja otima ukrajinsku djecu. Dakle, ili će Ukrajina danas braniti svoju neovisnost ili ćemo mi morati ući u ovaj sukob. Jer naše će glavne vrijednosti, koje su temelj naše civilizacije i naše kulture, biti ugrožene”, rekao je Roscizevski.

Nakon njegove izjave, reagirala je ambasada Poljske u Francuskoj ističući u saopćenju da su neki mediji ambasadora interpretirali “izvan konteksta”. Kažu da je Roscizevski tokom polusatnog razgovora s urednikom LCI-ja, zagovarao potrebu da saveznici podrže Ukrajinu.

“Pažljivo slušanje cijelog razgovora jasno daje do znanja da nije bilo najave o izravno uključivanju Poljske u sukob”, stoji u saopćenju ambasade. 

Dodaju da je to bilo samo upozorenje na to kakve bi posljedice mogao imati poraz Ukrajine.

Objavio: usn krajina