Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

ANKETA U ŠEST DRŽAVA ČLANICA EU: Građani naklonjeni ulasku Ukrajine, a prilično suzdržani u pogledu ulaska naše države u Uniju; Ipak, ako je neka utjeha – bolje stojimo od Srbije

Objavljeno: 12-12-2023 | 13:39

ANKETA U ŠEST DRŽAVA ČLANICA EU: Građani naklonjeni ulasku Ukrajine, a prilično suzdržani u pogledu ulaska naše države u Uniju; Ipak, ako je neka utjeha – bolje stojimo od Srbije
Ankete otkrivaju hladan stav prema pristupanju Gruzije i nekih država zapadnog Balkana, te protivljenje primanju Turske

Evropljani su općenito otvoreni prema ideji pridruživanja Ukrajine EU-u, unatoč troškovima i rizicima, ali su u najboljem slučaju mlaki prema mogućem proširenju bloka na Gruziju i zemlje zapadnog Balkana, pokazalo je istraživanje.

Evropska komisija je prošlog mjeseca preporučila početak službenih pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom. Šefovi 27 vlada EU-a trebali bi raspravljati o prijedlogu na summitu u Bruxellesu ove sedmice – iako je mađarski premijer, Viktor Orbán, više puta rekao da se protivi otvaranju pregovora s Kijevom.

Dugo u pozadini proširenje je postalo hitan prioritet EU otkako je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu. Komisija je u novembru također podržala pristupne razgovore s Bosnom i Hercegovinom – kada Sarajevo bude spremno – i preporučila da Gruzija dobije status zemlje kandidata.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmytro Kuleba, rekao je u ponedjeljak da bi bilo “poražavajuće” za Kijev i EU ako summit ne podrži početak pristupnih pregovora. “Ne mogu zamisliti… O posljedicama ne želim ni govoriti”, rekao je Kuleba.

Anketa šest država članica EU-a za Europsko vijeće za vanjske odnose (ECFR) pokazala je značajnu potporu kandidaturama Ukrajine i, u manjoj mjeri, Moldavije i Crne Gore, ali i duboke ekonomske i sigurnosne zabrinutosti.

Međutim, postojalo je široko protivljenje konačnom pristupanju Turske , kao i izrazito hladan odgovor na izglede da se Albanija, Bosna i Hercegovine, Gruzija, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija pridruže Uniji.

Iako će se ovosedmični samit usredotočiti na puteve k članstvu za Ukrajinu i druge, rasprava o tome kako to tačno postići “jedva je počela”, rekao je Piotr Buras, viši politički suradnik ECFR-a, koji je pozvao na “konkretan vremenski rok” za pristupanje.

“Geopolitička retorika iz Bruxellesa prikriva duboku zabrinutost u državama članicama o mogućim posljedicama proširenja i rašireni skepticizam o sposobnosti EU-a da apsorbira nove članice”, rekao je Buras.

Vremenski okvir bi pružio prostor za unutrašnje reforme EU-a, izgradio otpornost i pokazao javnosti zašto je proširenje neophodno, rekao je. Engjellushe Morina, još jedan viši suradnik ECFR-a, rekao je da bi summit mogao biti “najdosljedniji u novijoj povijesti EU-a”.

Anketa je pokazala da je podrška ulasku Ukrajine najveća u Danskoj (50%) i Poljskoj (47%), s grubo podijeljenim mišljenjem u Rumunjskoj (32% za, 29% protiv), Njemačkoj (37% za, 39% protiv) i Francuskoj (29% za, 35% protiv). Austrija je bila 52% protiv.

Međutim, 45% ispitanika bilo je zabrinuto da bi pristupanje Ukrajine imalo negativan učinak na sigurnost EU-a, naspram 25% koji su smatrali da bi to poboljšalo sigurnost, dok 39% vjeruje da bi ulazak Kijeva negativno utjecao na sigurnost njihove zemlje.

Mnogi Evropljani nisu vidjeli nikakvu ekonomsku korist od ukrajinskog članstva. Dok je 43% ispitanika u Poljskoj i 37% u Rumunjskoj vidjelo pozitivan učinak na gospodarstvo EU-a, 54% u Danskoj i 46% u Austriji predvidjelo je trošak.

Bilo je i strahova o utjecaju proširenja na političku moć EU-a u svijetu. Poljska i Danska bile su najoptimističnije u vezi s tim, s 43% i 35% građana koji vjeruju da bi pristupanje Ukrajine imalo pozitivan učinak.

U Austriji (42%) i Njemačkoj (32%), međutim, najzastupljeniji je stav bio da bi članstvo Ukrajine smanjilo političku moć EU-a u svijetu, dok su ispitanici u Francuskoj i Rumunjskoj bili ravnomjernije podijeljeni.

ECFR je identificirao jasnu podjelu između “starih” i “novih” država članica EU-a na širem načelu proširenja. Ispitanici u Austriji (53%), Njemačkoj (50%) i Francuskoj (44%) najvjerojatnije su smatrali da EU ne bi trebala primati nove članice.

Nasuprot tome, u Rumunjskoj većina (51%), au Poljskoj većina (48%) vjeruje da bi se EU trebala proširiti. Danska je donekle ispadala među “starim” državama članicama, sa samo 37% protiv bilo kakvog trenutnog proširenja.

Istraživanje je pokazalo snažno protivljenje mogućnosti pridruživanja Turske EU, s 51% ispitanih u šest zemalja koji se protive toj ideji, a manje od jednog od pet ispitanika podupire bilo kakav napredak u pogledu članstva Turske.

Evropljani su također pokazali da su hladni kada su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Gruzija, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija postale države članice, s manje od 30% podrške zajedno za osam zemalja koje su se pridružile.

Podrška pristupanju bila je najslabija za Kosovo, s 20% reklo je da bi se trebalo moći pridružiti, a 37% da ne bi trebalo, Albaniju (24% za, 35% protiv), Srbiju (25% za, 35% protiv) i Gruziju ( 25% za, 31% protiv).

Mišljenja su bila ravnomjernije podijeljena o Sjevernoj Makedoniji (26% za, 27% protiv) i Bosni i Hercegovini (28% za, 29% protiv), dok je podrška bila za Moldaviju (30% za, 28% protiv) i Crnu Goru (30). % prema 25%) ulaskom u EU.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.