13/07/2024

AUSTRIJSKA MINISTRICA ZA EU I USTAV KAROLINE EDTSTADLER: Austrija od EU očekuje da već ove godine počne pregovarati sa Bosnom i Hercegovinom

Objavljeno: 23-10-2023 | 12:59

AUSTRIJSKA MINISTRICA ZA EU I USTAV KAROLINE EDTSTADLER: Austrija od EU očekuje da već ove godine počne pregovarati sa Bosnom i Hercegovinom

Ovo je istakla nakon što su se pojavili navodi da će Bosna i Hercegovina zaista ove godine početi s pregovorima. Pojedini domaći i strani zvaničnici pozivaju na to da ti pregovori i počnu ove godine. Špekuliše se o tome da će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posjete Bosni i Hercegovini, koja je zakazana za sljedeći mjesec, potvrditi početak pregovora.

Bosna i Hercegovina je krajem prošle godine dobila status kandidatkinje za članstvo u EU.

To se desilo uprkos tome što nije ispunila svih 14 prioriteta Unije. Odluka o dodjeljivanju kandidatskog statusa je dobrim dijelom uslovljena geopolitičkim okolnostima, prije svega ruskom agresijom na Ukrajinu.

Ranije su status kandidatkinje za članstvo dobile Ukrajina i Moldavija, prenosi Klix.

Bosankohercegovački političari tvrde da su od dobijanja ovog statusa do danas napravljeni dodatni koraci na putu ka članstvu u EU. Ministrica Edtstadler smatra da će Unija otvaranjem pregovora s Bosnom i Hercegovinom pokazati da je predvodnik na Zapadnom Balkanu. Osim toga, od EU očekuje da će:

Početkom sljedeće godine biti pristupna konferencija za Sjevernu Makedoniju i Albaniju;

Za Srbiju i Crnu Goru donijeti konkretne korake prije izbora za Evropski parlament koji će biti u junu sljedeće godine;

Da će pet država EU priznati Kosovo i da će ova država dobiti status kandidatkinje za članstvo prije izbora za Evropski parlament.

Naglasila je da Austrija očekuje i to da EU utvrdi tačan datum pristupa Uniji za svaku od šest zemalja Zapadnog Balkana.

Objavio: usn krajina