25/06/2024

BIVŠI DIREKTOR CIA-E: Kopnena ofenziva na Gazu bila bi pravi užas

Objavljeno: 20-10-2023 | 12:14

BIVŠI DIREKTOR CIA-E: Kopnena ofenziva na Gazu bila bi pravi užas

“Teško mi je zamisliti teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam zapovijedao snagama u nizu velikih urbanih operacija”, kazao je on, prenosi Slobodna Bosna.

Vojna kopnena ofanziva Izraelskih odbrambenih snaga u Pojasu Gaze trajala bi godinama i uključivala bi užasne borbe, rekao je David Petraeus, koji je služio kao zapovjednik američkih snaga u Iraku i Afganistanu, piše Politico.

Govoreći nakon brutalnih napada Hamasovih militanata na Izrael koji su ostavili više od 1300 mrtvih i hiljade ozlijeđenih, bivši direktor CIA-e upozorio je da bi nastavak IDF-ove kampanje bombardiranja kopnenom invazijom vrlo brzo mogao postati “Mogadišu na steroidima”.

Komentirajući incident iz 1993. u kojem su dva američka helikoptera Black Hawk oborena u somalijskoj prijestolnici, što je izazvalo krvave urbane borbe (pri čemu je poginulo 18 američkih vojnika) dok su se američke snage borile da spase preživjele, Petraeus je rekao da bi se IDF suočio sa sličnom situacijom unutar neprijateljskog teritorija ako se angažira na kopnu.

“Ako je Hamas kreativan u odbrani kao što su bili u onom užasnom, barbarskom, neizrecivom napadu, tada ćete vidjeti bombaše samoubice, vidjet ćete improvizirane eksplozivne naprave, bit će zasjeda, mina… Urbano okruženje ne može biti izazovnije”, rekao je.

Kao odgovor na napade Hamasa ovog mjeseca, IDF je pokrenuo operacije spašavanja talaca odvedenih u Gazu iz Izraela, dok je ujedno započeo kampanju bombardiranja u gusto naseljenoj enklavi koja je uzrokovala mnogobrojne civilne žrtve.

Petraeus je rekao da bi njegovo osobno iskustvo vođenja vojske uključene u brutalne protupobunjeničke kampanje trebalo poslužiti kao upozorenje IDF-u ako nastavi s kopnenom invazijom.

“Teško mi je zamisliti teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam zapovijedao snagama u nizu velikih urbanih operacija”, rekao je Petraeus. “Ne možete pobijediti u protupobunjeničkim akcijama za godinu ili dvije. Za njih je obično potrebno desetljeće ili više, kao što smo vidjeli u Iraku, kao što smo vidjeli u Afganistanu.”

Bivši vojni zapovjednik rekao je da je Izraelu potreban plan za obnovu osnovnih usluga, obnovu Gaze i podupiranje kvalitetnog upravljanja u regiji nakon što zaključi da je bitka protiv Hamasa dobivena.

Objavio: usn krajina