Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

BIVŠI SAVJETNIK BENJAMINA NETANYAHUA ELISHA YERED: Pljuvanje po kršćanima židovski je običaj

Objavljeno: 04-10-2023 | 13:03

BIVŠI SAVJETNIK BENJAMINA NETANYAHUA ELISHA YERED: Pljuvanje po kršćanima židovski je običaj

FOTO: Ultraortodoksni Židovi [ Ilustracija ]

Zastrašujuće ponašanje pored povorke vjernika viđeno je kao još jedan znak viktimizacije i osudio ga je Netanyahu

Video snimak od ponedjeljka u kojem se vidi kako ultraortodoksni Jevreji pljuju na zemlju dok traje povorke kršćana koji nose drveni križ u svetom gradu Jerusalimu izazvao je bijes i osude u Svetoj zemlji, prenosi britanski Guardian.

Incident pljuvanja, za koji je gradska manjinska kršćanska zajednica žalila kao posljednji u alarmantnom naletu vjerski motiviranih napada , u utorak je izazvao je bijes izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih visokih ličnosti.

Otkako je najkonzervativnija izraelska vlada u istoriji došla na vlast krajem prošle godine, među vjerskim vođama – uključujući utjecajnog latinskog patrijarha kojeg je imenovao Vatikan – rasla je zabrinutost zbog sve većeg uznemiravanja 2.000 godina stare kršćanske zajednice u regiji.

Mnogi kažu da je vlada, sa svojim moćnim ultranacionalističkim članovima, kao što su ministar financija, Bezalel Smotrich, i ministar nacionalne sigurnosti, Itamar Ben-Gvir, ohrabrila jevrejske ekstremiste i stvorila osjećaj nekažnjivosti.

“Ono što se dogodilo s desničarskim vjerskim nacionalizmom je da je jevrejski identitet rastao oko antikršćanstva”, rekla je Yisca Harani, stručnjakinja za kršćanstvo i osnivačica izraelske telefonske linije za antikršćanske napade. “Čak i ako vlada to ne ohrabruje, nagovještavaju da neće biti sankcija.”

Čini se da te brige oko rastuće netrpeljivosti narušavaju izraelsku privrženost slobodi bogosluženja i svetom povjerenju u sveta mjesta, sadržanu u deklaraciji koja je obilježila njegovo osnivanje prije 75 godina. Izrael je zauzeo istočni Jerusalim u ratu 1967. i kasnije ga anektirao u potezu koji nije međunarodno priznat.

Danas u Jerusalimu živi oko 15.000 kršćana, od kojih su većina Palestinci koji smatraju da žive pod okupacijom.

Netanyahuov ured je u utorak insistirao na tome da je Izrael “potpuno posvećen zaštiti svetog prava obožavanja i hodočašća na sveta mjesta svih vjera”.

“Najoštrije osuđujem svaki pokušaj zastrašivanja vjernika i posvećen sam hitnom i odlučnom djelovanju protiv toga”, rekao je.

Scena pljuvanja, koju je u ponedjeljak snimio reporter izraelskog lista Haaretz, lijevo orijentisanog , prikazuje grupu stranih hodočasnika koji počinju svoju procesiju kroz krečnjački labirint Starog grada, dom najsvetijeg tla u judaizmu, trećeg najsvetijeg svetilišta islama i glavno kršćansko mjesto.

Podižući ogroman drveni križ, muškarci i žene su se vratili putem Starog grada kojim je, kako vjeruju, išao Isus Krist prije raspeća. Usput su se ultraortodoksni Jevreji u tamnim odijelima i crnim šeširima širokih oboda provlačili pored hodočasnika kroz uske uličice, s ritualnim palminim listovima u rukama za sedmični jevrejski praznik Sukot. Dok su prolazili, najmanje sedam ultraortodoksnih Jevreja pljunulo je na zemlju pored kršćanske grupe.

Dodatno pojačavajući bijes, Elisha Yered, ultranacionalistički vođa naseljenika i bivši savjetnik poslanika u Netanyahuovoj vladajućoj koaliciji, branio je “pljuvače”, tvrdeći da je pljuvanje po kršćanskom sveštenstvu i po crkvama “drevni jevrejski običaj”.

„Možda smo pod uticajem zapadne kulture pomalo zaboravili šta je kršćanstvo“, napisao je na aplikacij X. “Mislim da milioni Jevreja koji su patili u izgnanstvu zbog križarskih ratova… nikada neće zaboraviti.”

Yered, osumnjičen za umiješanost u ubistvo 19-godišnjeg Palestinca i dalje je u kućnom pritvoru.

Dok su se video i Yeredov komentar munjevito širili društvenim mrežama, hor osude je rastao. Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je da pljuvanje po kršćanima “ne predstavlja jevrejske vrijednosti”.

Državni ministar vjerskih poslova, Michael Malkieli, član ultraortodoksne stranke Shas, tvrdio je da takvo pljuvanje “nije put Tore”. Jedan od glavnih izraelskih rabina je insistirao da pljuvanje nema nikakve veze sa jevrejskim zakonom.

Aktivisti koji su svakodnevno dokumentirali napade na kršćane u Svetoj zemlji bili su zatečeni iznenadnim valom pažnje vlade.

“Napadi na kršćane su ove godine 100% povećani, i to ne samo pljuvanje, već bacanje kamenja i vandalski znakovi”, rekao je Harani. “Izvinite”, dodala je, obraćajući se izraelskim vlastima. “Ali gdje si ti bio?”

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.