18/05/2024

BOSANSKA KRUPA: Podrška pokretanju 12 start-up biznisa

Objavljeno: 10-05-2024 | 11:59

BOSANSKA KRUPA: Podrška pokretanju 12 start-up biznisa

Gradonačelnik Armin Halitović potpisao je ugovore za financiranje 12 start-up biznisa u ukupnoj vrijednosti od 60.000 KM. Nastavak je ovo kontinuirane podrške Grada Bosanska Krupa poduze­tništvu i inovacijama ambicioznih poduze­tnika iz lokalne zajednice.

Start-up program Grada Bosanska Krupa već duži niz godina predstavlja značajan korak u stvaranju poticajnog okruženja za razvoj novih poslovnih ideja. Na ovogodišnji javni poziv na koji su svi građani imali priliku prijaviti svoj poslovni plan, pristiglo je ukupno 14 prijava, od kojih jedna prijava nije ispunjavala uvjete, dok je jedan podnosilac prijave u toku postupka odustao. Preostalih 12 poslovnih ideja prošlo je proces selekcije i ostvarilo pravo na podršku Grada za svoje poslovne planove.
Grad Bosanska Krupa je ove godine dao šansu svim građanima koji žele pokre­nuti svoj vlastiti biznis, a nemaju dovoljno sredstava za to, da se mogu prijaviti na naš poziv i bio je neoče­kivano veliki broj prijava. Iako je Budžetom Grada bilo predviđeno 30.000 KM za nekih pet do šest biznisa, nakon javnog poziva i 12 veoma dobrih biznis ideja odlučili smo da podržimo svih 12 ideja i u tu svrhu ćemo izdvojiti ukupno 60.000 KM. Ono što je nama najvažnije je da su to biznisi i ideje koje su kvalitetne i koji imaju dobru šansu da opstanu, istakao je gradonačelnik Halitović.

Poduzetništvo je ključni motor razvoja svake zajednice, a start-up program Grada Bosanska Krupa osmišljen je na način da pruži podršku poduzetni­cima da ostvare svoje poslo­vne ciljeve i na taj način doprinesu ekonomskom rastu grada, ali da ohrabri inovacije i kreati­vnost, te stvori uvjete za neke nove poslovne ideje na području grada.

Jedna od ovakvih ideja je i ideja Senedine Mustafić Šabić, face fitness trenerice, koja je u start-up programu Grada Bosanska Krupa vidjela svoju šansu.
Prepoznala sam tu priliku da donesem nešto sasvim novo na naše prostore, jer ovo čime se ja bavim postoji još samo u dva grada u BiH, i evo uskoro i u Bosanskoj Krupi. Radi se o face fitnessu, jednoj neinvazivnoj metodi, gdje se rade vježbe na licu, s fokusom na mišići­ma, i samim tim to nam daje jedan vid pomlađivanja, jer smanjuje bore i zateže lice, a bez potrebe za bilo kakvim iglama ili bilo čim drugim što je bolno, ističe Senedina Mustafić Šabić, uskoro vlasnica FaceFit Glam studija.
Uz ovaj start-up programa koji se finansira isključivo sredstvima Grada, Bosanska Krupa raspolaže sa još nekoliko programa podrške mladim poduzetnicima koje realizira u saradnji sa svojim partnerima. Svi ovi programi predstavljaju konkretnu po­dršku lokalnom poduze­tni­štvu, te potvrđuju gradsku viziju dinamične i prosperite­tne poslovne zajednice koja ima podsticajno okruženje za inovacije i poduzetništvo.

Objavio: usn krajina