17/06/2024

BOSANSKA KRUPA: Podrška start-up biznisu i projektima mladih

Objavljeno: 24-03-2023 | 10:00

BOSANSKA KRUPA: Podrška start-up biznisu i projektima mladih

Podrškom omladinskih start-up biznisa želi se probuditi poduzetnički duh među mladima, motivisati mladi kreativni pojedinci sa inovativnim i provodivim poslovnim idejama da realiziraju svoje ideje na području grada Bosanska Krupa, te omogući mladima pokretanje vlastitog biznisa

U kabinetu gradonačelnika Armina Halitovića potpisani su ugovori za finansiranje najboljih omladinskih start-up biznisa. U svrhu podrške realizaciji poslovnih ideja mladih iz Budžeta Grada Bosanska Krupa bit će izdvojeno 15.000 KM, a potpisivanjem ugovora Bosanska Krupa je dobila tri nova biznisa koji će u narednom periodu građanima nuditi svoje usluge.

– Već nekoliko godina Grad Bosanska Krupa aktivno radi na sufinanciranju omladinskih start-up biznisa, dakle biznisa mladih i njihovih ideja. I ove godine smo evo okončali jednu fazu. Mi smo u Budžetu predvidjeli 25.000 KM za start-up biznise za mlade ljude sa područja grada Bosanska Krupa. Potpisali smo tri ugovora po 5.000 KM i kako oni kažu da će im ova sredstva značiti zaista mnogo. Paralelno smo raspisali još jedan javni poziv gdje ćemo sufinancirati dva start-up biznisa za mlade ljude, i naravno još jedan projekat sa USAID-om kroz podršku marginaliziranim grupama. Dakle, pokušavamo što više, koliko možemo, da mlade ljude stavimo u fokus, da podržimo njihove ideje, odnosno da uradimo sve ono što mi možemo da bi mlade ljude zadržali u Bosni i Hercegovini i u Bosanskoj Krupi, istakao je gradonačelnik Armin Halitović.

Nakon provedenog Javnog poziva za finansiranje najboljih omladinskih start-up biznisa pristiglo je ukupno pet prijava, od kojih su tri ispunile sve uvjete iz Javnog poziva i dobile podršku u iznosu od po 5.000 KM. Tako su podršku Grada dobile poslovna ideja Amara Alibabića – Obrtnička radnja “Elektra”, poslovna ideja Tarika Baltića – Automehaničarska radnja “Beti” i biznis ideja Hanke Hukanović koja otvara “Beauty and relax studio Zara”.

Podrškom omladinskih start-up biznisa želi se probuditi poduzetnički duh među mladima, motivisati mladi kreativni pojedinci sa inovativnim i provodivim poslovnim idejama da realiziraju svoje ideje na području grada Bosanska Krupa, te omogući mladima pokretanje vlastitog biznisa. Cilj programa kojeg Grad Bosanska Krupa provodi već godinama je poboljšanje i jačanje mehanizma podrške omladinskom preduzetništvu u lokalnoj zajednici, otvaranje novih radnih mjesta dodjeljivanjem finansijskih sredstava i pružanjem podrške mladim preduzetnicima.

Objavio: usn krajina