Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

BUŽIMLJANI OBILJEŽILI 31. GODIŠNJICU AKCIJE “MUNJA'93”: Zahvaljujući herojima naša djeca danas žive u slobodi

Objavljeno: 25-01-2024 | 09:26

BUŽIMLJANI OBILJEŽILI 31. GODIŠNJICU AKCIJE “MUNJA'93”: Zahvaljujući herojima naša djeca danas žive u slobodi

U Bužimu i ovog januara dostojanstveno obilježavaju godišnjicu oslobodilačke akcije “Munja '93” i pobjede nad agresorskim snagama koju su 1993. izvojevali pripadnici 105. bužimske, kasnije 505. Viteške bužimske brigade 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Bužimljanima su se ovim povodom pridružili i Almir Tutić, ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi Unsko-sanskog kantona i Zikrija Duraković, predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Poginulo 18 bužimskih vitezova

Akcija “Munja '93” ostaje upamćena po izvanrednom herojstvu branitelja, Bužimljana, od kojih su mnogi u borbu krenuli bez naoružanja i ipak uspjeli poraziti oružjem nadmoćnije agresorske snage. Nažalost, bužimski vitezovi u oslobodilačkim borbama izgubili su tada 18 suboraca, a akcija je posebna zbog toga što su u istom danu poginula braća Husein i Hasan Šahinović, dok ih je 38 ranjeno. U toku borbi teško je ranjen i komandant Prvog bataljona Hasan Musić – Musa, koji je kasnije podlegao ranama.

Ministar Tutić i predsjedavajući Duraković posjetili su u Bužimu Huseina Musića, oca Hasana Musića i sa dužnim poštovanjem prisjetili se herojstva ovog nosioca najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljljan”.

– Svaki dan za nas, Krajišnike je dan kada se sjećamo naših heroja. Zahvaljući njima, koji su ostali na vječnoj straži, naša djeca danas žive u slobodi. Iskazivanjem poštovanja časnim borcima 5. korpusa, građenjem kulture sjećanja, nove generacije učimo od kakvih heroja su potekli. Posebno poštovanje zaslužuju roditelji i porodice naših poginulih branitelja. Niko od njih ne smije ostati sam, svaki od njih je i naš roditelj, kazao je Almir Tutić, ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida.

Na Spomen-obilježju ispod Kedića glavice održan je historijski sat čime je nastavljeno obilježavanje trideset i prve godišnjice od ratne operacija Munja ‘93, koju su izveli pripadnici 105. bužimske udarne brigade 11. januara 1993. godine, a koja je u mnogome odredila dalji tok rata ali i pozicionirala i svrstala pripadnike 105. brigade u oslobodilačke jedinice.

Uz prisustvo predstavnika boračkih udruženja, predstavnika političkog, vjerskog i javnog života, te velikog broja posjetitelja ove godine je dostojanstveno obilježena ova velika ratna pobjeda koja je u mnogome odredila dalji tok rata ali i ulogu 105/505. Viteške brigade.

Upriličena je posjeta Turbetu generala Izeta Nanića i poginulih boraca-šehida 505. Viteške brigade gdje su u prisustvu građana Bužima, predstavnici izvršene i zakonodavne vlasti USK, Općine Bužim i boračkih udruženja položili cvijeće i proučili Fatihu, a posjetili su i Muzej 505. Viteške brigade. Općinski načelnik Mersudin Nanić je organizovao prijem za porodice poginulih u operaciji Munja, a nakon toga su učesnici pješačkog marša krenuli prema poprištu slavne bitke i spomen-obilježju ispod Kedića glavice.

Herojstvo obilježeno satom historije

I ove je godine centralno obilježavanje ove velike pobjede bilo na Spomen-obilježju ispod Kedića glavice gdje je prigodnim programom i historijskim satom obilježena ova velika pobjeda bužimskih vitezova. Imami Medžlisa Islamske zajednice Bužim proučili su Jasin, nakon čega je položeno cvijeće i pručena Fatiha za sve poginule pripadnike Armije R BiH.

Nakon historijskog sata prisutnima se u ulozi domaćina obratio načelnik Općine Bužim, Mersudin Nanić, savjetnik ministra za pitanja boraca Suvad Šahinović, predsjedavajući Skupštine USK-a Zikrija Duraković i ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a Almir Tutić.

– Dostajanstveno i samo onako kako nam i priliči obilježavamo dan viteške pobjede i dan kada su naši vitezovi pokazali da su spremni životima braniti domovinu. Mi danas moramo biti spremni da sačuvamo Bosnu i Hercegovinu koju su nam u amanet ostavili naši najbolji sinovi. Siguran sam da smo svi spremni da radimo ono što najbolje znamo u očuvanju naše domovine, te vam se još jednom zahvaljujem što ste danas ovdje, poručio je načelnik Nanić.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.