21/05/2024

CIK BiH: Kandidati moraju imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici

Objavljeno: 08-05-2024 | 08:16

CIK BiH: Kandidati moraju imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici

Prema zakonu izbori u Bosni i Hercegovini se održavaju prve nedjelje u oktobru, osim ako na taj dan pada vjerski praznik.

Iz Centralne izborne komisije /CIK/ Bosne i Hercegovine, za danas je najavljena konferencija za novinare u Sarajevu posvećena raspisivanju i održavanju predstojećih lokalnih izbora.

Konferencija za novinare planirana je za 13 sati u Centru za edukaciju, javljaju iz CIK-a.

Iz CIK-a BiH je 29. aprila najavljeno će na narednoj sjednici, najavljenoj za ovu sedmicu, biti utvrđen datum održavanja lokalnih izbora za ovu godinu i organe vlasti za koje se sprovode, a odluka će biti donesena u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, saopćeno je tada iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH je podsjetila da svi eventualni kandidati, pored ostalih uslova propisanih zakonom, moraju do dana raspisivanja izbora imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se kandiduju.

Nakon odluke o raspisivanju lokalnih izbora CIK BiH će objaviti Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, koje se uobičajeno donosi na dan raspisivanja izbora.

CIK BiH izbore raspisuje prema odredbama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Po Izbornom zakonu BiH, izbori u BIH se održavaju prve nedjelje u oktobru, osim ako taj dan ne pada u dan vjerskog praznika.

Izbori će biti održani za 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika opština u Bosni i Hercegovini, 15 gradskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, osam skupština gradova u Republici Srpskoj, 23 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Objavio: usn krajina