21/05/2024

DAN SJEĆANJA, 14. MAJ: Goražde se sjeća ubijene mladosti, u gradu pod opsadom ubijeno i ranjeno najmanje 577 djece

Objavljeno: 14-05-2024 | 13:18

DAN SJEĆANJA, 14. MAJ: Goražde se sjeća ubijene mladosti, u gradu pod opsadom ubijeno i ranjeno najmanje 577 djece

Danas je obilježen Dan sjećanja na djecu Goražda ubijenu tokom perioda agresije 1992. – 1995. godine. Na spomen obilježje sa imenima ubijenih mališana položeno je cvijeće, a na mostu Alija Izetbegović i na platou ispred Centra za kulturu u Goraždu izveden je performans “U tvoje ime govorim” u kojem su sudjelovali mališani predškolskih ustanova, te učenici osnovnih i srednjih škola.

– Danas se sjećamo mladosti iz Goražda i okolnih gradova koji su tada ubijeni u ovom gradu od strane agresora na naš grad i našu državu. Ovaj datum obilježavamo ne samo pukim obraćanjima političara i polaganjem cvijeća, već uz učešće svih građana i naših učenika. U Goraždu je, prema do sada prikupljenim podacima, ubijeno najmanje 151 dijete, ali taj broj je sigurno veći. Mi smo grad heroja i grad ponosa, koji očekuje da se konačno procesuiraju i kazne počinioci ratnih zločina i začetnici ratnih ideologija – kazao nam je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Odlukom Gradskog vijeća 14. maj obilježava se kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Goražda. U gradu koji je pod opsadom proveo cijeli rat ubijeno je i ranjeno 577 djece.

IZVOR: avaz. ba

Objavio: usn krajina