Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

DOK SU NEKI, DALEKO MANJE ZVUČNI MEDIJI, NA VRIJEME UPOZORAVALI NA RAZMJERE IZRAELSKIH ZLOČINA, IPAK, KAKO STVARI STOJE, TEK NAKON VELIKE REPORTAŽE CNN-A, MOGU SE OČEKIVATI PROMJENE U SAGLEDAVANJU OČAJNE SITUACIJE U POJASU GAZE I PALESTINE: Satelitske snimke otkrivaju najmanje 16 oskrnavljenih mezarja u Gazi koje su počinile okupacijske izraelske snage

Objavljeno: 20-01-2024 | 20:50

DOK SU NEKI, DALEKO MANJE ZVUČNI MEDIJI, NA VRIJEME UPOZORAVALI NA RAZMJERE IZRAELSKIH ZLOČINA, IPAK, KAKO STVARI STOJE, TEK NAKON VELIKE REPORTAŽE CNN-A, MOGU SE OČEKIVATI PROMJENE U SAGLEDAVANJU OČAJNE SITUACIJE U POJASU GAZE I PALESTINE: Satelitske snimke otkrivaju najmanje 16 oskrnavljenih mezarja u Gazi koje su počinile okupacijske izraelske snage

Nema sumnje da je pravovremena reakcija medija ključna u svim kriznim situacijama. Bilo da se radi o elementarnim nepogodama, pandemiji, a pogotovo o ratnim situacijama, u kojima se uvijek mogu očekivati teška kršenja ratnog i međunardnog prava. U našoj regiji situacija je, za razliku od demokratskog svijeta, prilično gnusno pristrana. Neprobavljivi su tekstovi, pogotovo na početku sukoba, ali i dan-danas, jednog Indexa, Jutarnjeg, kao i tv prilozi HRT-a u kojima se najcrnje crnilo današnje civilizacije prikazuje “pravo Izraela” na odbranu?

Činjenice su neoborive. Ono što žalosti da je moralo proći više od 100 dana pa da i nepristrane redakcije iz Sjedinjenih Država napokon iznesu činjenice i, ono najvažnije – ISTINU. Pitam se samo kako će se moći pogledati u ogledalo militantni, izralskom moći ubijanja civila-fetišizirani novinari s Indexa i HRT-a. Čini se da i oni, poput zvijeri iz teokratsko-šovinističke vlade Države Izrael, i njihovog vojno-terorističkog krila – IDF, pritisnuti ČINJENICAMA I ISTINOM – reagiraju suprotno od ljudskog – zvjerski i krajnje nehumano, pojačavajući svoje udare. Naravno, teroristički IDF bombama, raketama, granatama, a novinari-teroristi umanjem i skrivanjem činjenica ili barem jednom vrstom nekadašnje ruske “uravnilovke”.

Uglavnom, istina se sakriti ne može. Donosimo fragmente velike reportaže CNN-A u kojoj se konačno otkrivaju svi razmjeri izraelskog otvorenog genocida nad Palestincima.

Izraelska vojska oskrnavila je najmanje 16 mezarluka u  kopnenoj ofenzivi u Gazi, otkrila je istraga CNN-a, ostavivši nadgrobne nišane uništene, zemlju doslovno preoranu i izokrenutu i, u nekim slučajevima, otkrivena tijela ukopanih.

U Khan Younisu, u južnoj Gazi, gdje su borbe eskalirale ranije ove sedmice, izraelske snage uništile su mezarje, uklanjajući tijela u, kako su tzv.  Izraelske obdrambene snage (IDF) kazale za CNN, da je to dio potrage za ostacima talaca koje je Hamas zauzeo tokom oktobra?

CNN je pregledao satelitske snimke i snimke društvenih medija koji pokazuju uništavanje mezarluka i svjedočio tome iz prve ruke dok je putovao s IDF-om u konvoju. Dokazi zajedno otkrivaju sistematičnu praksu u kojoj su izraelske kopnene snage napredovale preko Pojasa Gaze.

Namjerno uništavanje vjerskih objekata, kao što su groblja, krši međunarodno pravo, osim pod uskim okolnostima koje se odnose na to da to mjesto postane vojni cilj, a pravni stručnjaci rekli su za CNN da bi djela Izraela mogla predstavljati ratne zločine.

Da je stanje u Palestini nepodnošljivo sigurno je. Da bi se moglo promijeniti nabolje, a to znači da se prekine s terorom nad Palestincima, po svemu sudeći vidljivo je iz reportaže CNN-a. Izrael je doslovno 51. država SAD-a. I do sada je CNN izlazio s teškim temama u kojima je s jasnim i nedvosmilslenim dokazima propitivao prilično teške teme, kako u SAD-u, tako i u svijetu. Može se zaključiti, da za neka teška kršenja ljudskih prava ne bi nikada doznali da nije bilo CNN-a.

Ova reportaže koja dolazi u krajnje osjetljivom trenutku, možda i kao molba s najvišeg vrha američkog State Departmenta, vjerovatni je uvod da se Netanyahuu i kliki, kao i vojnom rukovodstvu doslovno puštenom s lanca, kaže da dalje neće ići. Ili barem, neće ići ovako divljački kako su zamislili.

Da svako zlo prije ili kasnije pokaže svoje pravo lice bilo je vidljivo kada je histerični izraelski premijer okrenuo leđa na “posljednji” poziv jedinog prijatelja – SAD. Nema sumnje, ovo je vjerovatni kraj jedne jako duge epohe u kojoj je Izrael tretiran kao bliskoistočno mezimče, iako se oduvijek znalo da se radi o bolesno-neodrživom čudovištu.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.