18/06/2024

DOMAĆA RADINOST OBRT “SMAJIĆ” BIHAĆ: Potrebe tržišta veće od proizvodnih mogućnosti

Objavljeno: 09-06-2024 | 09:43

DOMAĆA RADINOST OBRT “SMAJIĆ” BIHAĆ: Potrebe tržišta veće od proizvodnih mogućnosti
Maharem i  Zlatka Smajić se od 2006. godine uspješno bave proizvodnjom dvopeka, keksa, trajnih peciva i kolača

Domaća radinost, obrt “Smajić”, čiji je vlasnik Muharem Smajić iz Bihaća na domaćem tržištu već je dobro poznat po proizvodnji dvopeka, keksa, trajnih peciva i kolača. Posao kojim  se bave supružnici Muharem i Zlatka  Smajić spada u tradicionalne stare zanate i opstaje samo zahvaljujući njihovom ogromnom trudu i radu.  I ne samo da su uspjeli održati posao već su se i izborili za svoje mjesto na domaćem tržištu. Za njihovim proizvodima vlada veliki interes, čak i veći nego što su oni u ovom vremenu spremni odgovoriti.

 Obrt smo otvorili 2006. godine. Radimo domaći kruh, slatki program , masnice, kukuruze, ili kuruze po domaći, pečene jufke i to je naša osnovna djelatnost. Supruga i ja smo se odlučili za ovaj stari zanat i nismo pogriješili. NIje lako. Posla ima i previše. Uspjeli smo osigurati tržište za naše proizvode. Kupci su prepoznali kvalitetu naših proizvoda i ostali su nam vjerni do danas. Mogu slobodno reći da su potrebe tržišta za našim proizvodima veće od naših mogućnosti, jer svu proizvodnju uglavnom nosimo  supruga i ja. Zato i nemam namjeru proširivati proizvodnju, niti zapošljavati radnike. Prihod koji ostvarimo od sadašnje proizvodnje, kad podmirimo sve obaveze, za nas je dovoljan. Uz pomoć poticaja Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona, prošle godine smo zanovili neophodnu opremu i sada je dosta lakše raditi. Ja sam zadovoljan, ističe Muharem Smajić.

Sredstva, za koja je Smajić aplicirao, su realizirana kroz Program poticaja razvoja male privrede po Javnom pozivu “Poticaj obrtima”. Projekt je u u cijelosti iznosio 4.449 KM. Ministarstvo je za realizaciju istog odobrilo poticaje u iznosu od 4.000 KM. Smajić je za taj novac kupio dva šporeta, veš mašinu sa sušilicom  i dvije pipe (jedna za sudoper, jedna za tuš kabinu).

Šporeti u kojima smo ranije pekli proizvode su dotrajali i sa ova dva nova biće nam puno lakše. Bila nam je neophodna i mašina za veš jer svaki dan koristimo puno stolnjaka kada razvijamo jufke, tu su pregače, krpe. Sve to treba svakodnevno prati jer u ovom poslu higijena  je veoma važna. Isto tako u proizvodnji koristimo sve prirodne sirovine. Naši proizvodi su bez ikakvih aditiva i to je sigurno razlog što sve što proizvedemo i prodamo. Zvuči nevjerovatno ali je tako. Posla ima ali treba raditi. Ova proizvodnja se bukvalno odvija 24 sata dnevno. Rijetki su trenutci odmora, ali se nađe vremena i za to. Ranije, dok su sinovi bili tu, dosta su nam pomagali u poslu ali oni su se odlučili za druga zanimanja i za odlazak na rad u inozemstvo. To nam je dosta teško palo. Međutim, nismo htjeli djeci stajati na putu. Neka pokušaju. Ukoliko jednog dana odluče ipak da se vrate, posao ih čeka, ističe Muharem.

Ovom prilikom Smajić se zahvaljuje Ministarstvu privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona na podršci koja je svakom privredniku potrebna, bez obzira o kojem je iznosu riječ. Ističe također da je suradnja s Ministarstvom privrede posljednjih godina s realnim sektorom puno bolja nego prijašnjih godina, te da bi tako trebalo biti i ubuduće.

N.Piralić

Tekst i fotografije objavljene u okviru projekta “Za prosperitetniji Unsko-sanski kanton” koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva privrede Unsko-sanskopg kantona.

Objavio: usn krajina