17/06/2024

EFENDIĆ POJAŠNJAVA: “Stranka za BiH će se prilikom imenovanja Vlade FBiH držati Ustava

Objavljeno: 21-02-2023 | 12:26

EFENDIĆ POJAŠNJAVA: “Stranka za BiH će se prilikom imenovanja Vlade FBiH držati Ustava

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama povodom uspostavljanja kompletne vlasti u entitetu Federacija BiH.

“Danima i mjesecima javnost bruji o tome kako će se formirati izvršna vlast u FBiH. Vladu FBiH prema Ustavu imenuje predsjednik FBiH uz saglasnost dva potpredsjednika, a potvrđuje Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Nakaradnim izmjenama Ustava FBiH koje je visoki predstavnik donio u izbornoj noći propisano je da tri člana rukovodstva FBiH odlučuju između sebe koji od njih će obnašati funkciju predsjednika?!

Ukoliko se dogovor ne postigne, o tome će odlučivati Zastupnički dom. Rukovodstvo FBiH izabrano je prije sedam dana i ne mogu se dogovoriti čak ni o tome da održe sastanak.

Čak i kada Zastupnički dom izabere ko će od njih troje biti predsjednik, a ko potpredsjednici, opet ostaje problem imenovanja vlade jer predsjednik vladu može imenovati samo uz saglasnost oba potpredsjednika.

Krajnje je vrijeme i najbolja prilika da se ovaj nakaradni sistem ukine i promijeni zato što potpuno obesmišljava demokratiju i izbore. Druga opcija je da se potpuno zabetonira i zakuca posljednji ekser u mrtvački kovčeg demokratije u našoj zemlji.

Stranka za BiH učinit će sve da se ovaj put stvari istjeraju na čistac. Ili će vlast u FBiH birati većina u Zastupničkom domu kojoj je rukovodstvo FBiH dužno dati mandat, ili troglavo/troetničko rukovodstvo Federacije BiH koje može postupati i suprotno uspostavljenoj parlamentarnoj većini. U tome svoju odgovornost ima OHR odnosno visoki predstavnik, ali i sve ostale političke stranke koje učestvuju u procesu.

“Naša podrška programskoj vladi baziranoj na koalicionom dogovoru stranaka ‘Osmorke’, kao i naših partnera iz Narodnog evropskog saveza (NES), isključivo je vezana za ustavne propise i ne postoji mogućnost da naši zastupnici glasaju za potvrđivanje vlade koju nije predložio predsjednik FBiH uz sagladnost oba potpredsjednika kako je propisano Ustavom.

Naravno, postoji mogućnost da se taj ustavni propis izmijeni, bilo odlukom Parlamenta, bilo odlukom ili tumačenjem odluke visokog predstavnika, nakon čega smo svakako spremni završiti započeti posao i formirati programsku vladu u skladu sa sporazumom koji su potpisale stranke “Osmorke”. Sve drugo bila bi jednokratna improvizacija u kojoj nismo spremni učestvovati”, poručio je Efendić na Facebooku. 

Objavio: usn krajina