17/06/2024

EKONOMSKI STRUČNJAK POJAŠNJAVA: Potezom kojim je ASA Banka preuzela Sberbank BH u FBiH spriječena potencijalna propast

Objavljeno: 22-02-2023 | 08:59

EKONOMSKI STRUČNJAK POJAŠNJAVA: Potezom kojim je ASA Banka preuzela Sberbank BH u FBiH spriječena potencijalna propast
Potez kojim je ASA Banka preuzela Sberbank BH u FBiH ekonomski stručnjaci smatraju pozitivnim, jer je očuvana stabilnost

Prije godinu glavna vijest u svijetu biznisa bila je propadanje Sberbanke u Evropi, kao i pitanje šta će biti sa podružnicama Sberbanke u BiH i regionu. ASA Banka pokazala je tada odlučnost i u kratkom roku preuzela poslovnice Sberbanke u Federaciji BiH, a isti trend desio se i u RS-u, kao i u regionu, gdje su domaće banke preuzele podružnice Sberbanke u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Ovakav potez u FBiH sa stanovišta ekonomskih stručnjaka ocijenjen je pozitivnim jer je očuvano povjerenje u bankarski sistem, kao i finansijska stabilnost.

KONKURENCIJA

– Jednako kao i tada, potez kojim je ASA Banka preuzela Sberbank BH u FBiH, vidim pozitivno, jer je njime praktično spašena jedna uspješna i zdrava banka koja je bez ikakvih opravdanih razloga i vlastitih pogrešaka u poslovanju došla u situaciju da joj prijeti egzodus klijenata u panici i teške posljedice, možda i propast. Ova akvizicija osigurala je opstanak i nastavak uspješnog poslovanja, u interesu i same banke i njenih klijenata, a i ukupnog finansijskog tržišta, kazao je za Oslobođenje Igor Gavran, ekonomski stručnjak, komentarišući tadašnji potez ASA Banke.

Prema njegovim riječima, činjenica da je Sberbanku preuzela domaća banka, a ne neka strana, izuzetno je bitna.

– Ovim činom učešće domaćih banaka u ukupnom tržištu znatno je povećano i konačno imamo makar ozbiljniju konkurenciju bankama u stranom vlasništvu, istakao je Gavran.

Igor Gavran

ASA Banka je danas najveća domaća i treća vodeća banka na tržištu BiH sa najvećim dioničkim kapitalom koji iznosi 340 miliona KM

Dodao je da banke u domaćem vlasništvu uglavnom imaju veći interes za aktivnu podršku domaćoj privredi, ali i veće razumijevanje za specifične potrebe domaćih klijenata.

– Također je logično da domaća banka ima punu neovisnost djelovanja, bez uticaja bilo kakvog vanjskog vlasnika čiji interesi ne moraju biti usklađeni sa interesima ni same banke ni tržišta, rekao je Gavran.

Kaže i da su svi efekti preuzimanja bili pozitivni u svakom pogledu.

STABILNOST

– Propadanje bilo koje banke, a posebno ovakve, negativno bi​ djelovalo na stabilnost tržišta, a u slučaju nemogućnosti isplate depozita stvorilo bi i konkretnu štetu prebacivanjem tereta na Agenciju za osiguranje depozita u BiH i gubitka sredstava klijenata. Također je moglo doći do prebijene naplate kredita od dužnika i cijelog niza povezanih štetnih događaja. Sve ovo je ​izbjegnuto i vrlo brzo su se i poslovanje konkretne banke i situacija na tržištu stabilizirali, poručio je Gavran.

Podsjetimo, 1. 12. 2022. okončan je postupak pravno-formalnog pripajanja ASA Banke Naša i snažna ASA Banci. Uz sve izazove, ova banka je jedna od prvih u regionu koja je u planiranom roku uspješno završila proces pripajanja, čime je potvrdila kvalitet i efikasnost te pokazala dosljednost u provođenju odluke.

Objavio: usn krajina