17/06/2024

EVROPA OPASNO ZAVRĆE U EKSTREMIZAM: Četvrtina političkih donacija u EU ide ekstremističkim i populističkim strankama

Objavljeno: 30-05-2024 | 08:53

EVROPA OPASNO ZAVRĆE U EKSTREMIZAM: Četvrtina političkih donacija u EU ide ekstremističkim i populističkim strankama

Brojevi iz 200 stranaka u 25 zemalja pokazuju da su tvrdokorne grupe posljednjih godina imale porast donacija, povećavajući ratna sredstva prije izbora za Europski parlament

Četvrtina cjelokupnog privatnog novca doniranog političkim strankama u EU ide krajnje desničarskim, krajnje ljevičarskim i populističkim pokretima, povećavajući svoje financije za milione eura prije ključnih izbora za Evropski parlament sljedeće sedmice, piše britanski Guardian.

Uz ankete koje predviđaju porast podrške tvrdokornim konzervativnim, euroskeptičnim i proruskim strankama, Guardian i ostalih 26 medijskih partnera, predvođenih istraživačkom grupom Follow the Money, objavljuju Transparency Gap , dosad najopsežniju analizu političkog financiranja u EU.

Podaci su prikupljeni iz godišnjih izvještaja više od 200 stranaka u 25 zemalja.

Izvjetaj pokazuje da je 150 miliona eura, što je ekvivalent od 1 eura na svaka 4 eura svih privatnih donacija između 2019. i 2022., otišlo populističkim strankama i onima s najekstremnijim političkim stavovima.

Krajnje desničarske skupine zaradile su više od 97 miliona eura, što je jednako 1 euro na svakih 7 eura privatnog novca.

Projekt je koristio istu klasifikaciju stranaka kao i istraživačka grupa The PopuList , koja definira one na krajnjoj desnici kao nositelje nacionalističke i autoritarne ideologije.

Dok većina zemalja obavezuje stranke da prijave svoje ukupne prihode iz privatnih i javnih izvora, pravila se uvelike razlikuju, a financiranje u nekim državama članicama je “crna kutija”. Tri četvrtine ne objavljuje nikakve informacije ili samo djelomične podatke o tome ko stoji iza donacija, pojedinci ili kompanije.

Nedostatak transparentnosti postoji čak i kada stranke slijede pravila svoje zemlje. Istraživanje nije pronašlo znakove zloupotrebe, ali velika studija o financiranju političkih stranaka koju je naručio Evropski parlament zaključila je da nedostatak transparentnosti može dovesti do rizika od korupcije .

“Iako su sve zemlje članice EU-a usvojile propise u vezi s izvještavanjem i javnim objavljivanjem donacija, ono što se mora prijaviti i što se mora objaviti znatno se razlikuje … često postoji zapanjujuća razlika između niskih pragova za prijavljivanje i visokih pragova za objavljivanje i prosječnog praga od 2400 eura nosi potencijalne rizike od korupcije”, navodi se u izvještaju.

“Ništa ne zabranjuje strankama da objave detaljnije informacije nego što je propisano zakonom”, rekao je Fernando Casal Bértoa, stručnjak za evropske političke stranke i sisteme i izvanredni profesor komparativne politike na Sveučilištu Nottingham. “Ali to gotovo niko ne zna.

“Stranke nisu zainteresirane za transparentnost. Misle da će ih to ograničiti”, rekao je.

Kad se uključe drugi oblici financiranja – posebno članstvo i donacije stranačkih političara ili funkcionera – tvrdokorne i populističke stranke osvojile su jednu petinu prikupljenog novca između 2019. i 2022., što iznosi gotovo 500 miliona eura, pokazuju podaci. Za krajnje desničarske stranke iznos je bio blizu 200 miliona eura.

Objavio: usn krajina