14/07/2024

FEDERALNO MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE: Delić: Svakodnevno ćemo objavljivati ažurirane podatke o broju prijava domaćinstava na javni poziv

Objavljeno: 30-10-2023 | 10:36

FEDERALNO MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE: Delić: Svakodnevno ćemo objavljivati ažurirane podatke o broju prijava domaćinstava na javni poziv

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pojasnio je određene tehničke segmente i detalje u vezi prijave na Javni poziv za dodjelu novčane pomoći EU energetski siromašnim domaćinstvima, koji je objavljen u ponedjeljak i na koji se građani mogu prijavljivati do 10. novembra ove godine u općinama ili drugim ustanovama koje su općine odredile.

Ministar Delić je zahvalio Evropskoj uniji na sredstvima koja su izdvojili za pomoć BiH, jedinicama lokalne samouprave za realizaciju tog programa pomoći, te UNDP-u koji je izradio softversko rješenje u vezi prijava na dnevnoj bazi. Naveo je podatak da su u protekla dva dana općine unijele 4.508 prijava tj. domaćinstva, odnosno ukupno 9.583 osobe. Općina koja trenutno ima najveći procenat unosa u protekla dva dana je Teočak, prenijela je Federalna novinska agencija.

– Tu tabelu smo već podigli na web stranicu Ministarstva rada i socijalne politike i planiramo da svaki dan u 12.30 sati objavimo ažuriranu tabelu sa tačnim brojem prijava domaćinstava, rekao je Delić.

On je dodao da će na stranici biti objavljeni i odgovori na najčešće postavljana pitanja u vezi tog javnog poziva, a naveo je da se jedno od najčešćih pitanja građana odnosi na dokumentaciju.

Također je rekao da kućnu listu predaju svi oni koji apliciraju, bez obzira da li žive sami ili u određenom domaćinstvu.

Kada je riječ o nedoumicama u vezi bankovnog računa, Delić je rekao da građani koji nemaju otvoren račun u banci, uz prijavu mogu priložiti broj žiroračuna sebi bliske osobe, što je definisano u prijavnom obrascu.

– Sva potrebna dokumentacija je navedena u javnom pozivu i ona podrazumijeva prijavni obrazac, CIPS prijavnice svih članova domaćinstava, kućnu listu potpisanu i ovjerenu i dokaz o vlasništvu računa na koji će biti uplaćena sredstva, istakao je ministar Delić.

Podsjetio je da su domaćinstva koja će ostvariti pravo na novčanu pomoć podjeljena u četiri kategorije, te da su sredstva ograničena na 64,5 miliona KM i da ne postoji opcija da ova pomoć bude podijeljena svim građanima Federacije BiH. Ukoliko se u jednom domaćinstvu nalazi više kategorija, pojasnio je ministar, pomoć se može dobiti samo po jednom osnovu.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurišić je rekao da je prije raspisivanja ovog javnog poziva Ministarstvo napravilo uputstvo za jedinice lokalne samouprave u pogledu njegove implementacije.

Objavio: usn krajina