19/07/2024

FEDERALNO MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE: Mišljenja o tekstu dopuna Zakona o radu kojom se reguliše rad studenata

Objavljeno: 03-11-2023 | 09:09

FEDERALNO MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE: Mišljenja o tekstu dopuna Zakona o radu kojom se reguliše rad studenata
Iz Ministarstva pojašnjavaju da se dopunom Zakona o radu studentima omogućava rad na privremenim i povremenim poslovima u trajanju do 180 dana

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da su pripremljene dopune Zakona o radu kojim se omogućava rad redovnim, vanrednim i studentima koji studiraju na daljinu, kao i da su zatražena mišljenja na ovaj tekst dopuna.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da se dopunom Zakona o radu studentima omogućava rad na privremenim i povremenim poslovima u trajanju do 180 dana, odnosno šest mjeseci tokom jedne kalendarske godine, s tim da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu što podrazumijeva i da studenti ne smiju biti angažovani na poslovima s povećanim rizikom.

– Iako ćemo Zakon o radu mijenjati tek naredne godine, na ovu dopunu smo se odlučili zbog velikog broja zahtjeva poslodavaca, inicijativa zastupnika i zastupnica Parlamenta FBiH, kao i zbog velikog odlaska mladih iz zemlje, rekao je Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike.

On je dodao da će se dopunom Zakona omogućiti legalan rad studenata, stjecanje prakse i radnih navika tokom školovanja što će im poboljšati položaj na tržištu rada nakon završetka obrazovanja.

Iz Ministarstva navode i da se studentima omogućava stjecanje zarade što predstavlja rasterećenje roditelja, ali i studenata tokom školovanja, kao i osjećaj vrijednosti i ličnog i društvenog doprinosa.

S druge strane, poslodavcima će se omogućiti jednostavno i povoljno angažovanje osoba za obavljanje poslova za koje se ne isplati zaposliti radnike u radni odnos po osnovu ugovora o radu, kao što su sezonski i pomoćno-tehnički poslovi, saopćeno je, između ostalog, iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Objavio: usn krajina