Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

GODIŠNJICA UBISTVA DENISA MRNJAVCA: Nakon 16 godina podnošenja inicijativa i usmenih obećanja vlasti, nije realizirana…

Objavljeno: 06-02-2024 | 09:09

GODIŠNJICA UBISTVA DENISA MRNJAVCA: Nakon 16 godina podnošenja inicijativa i usmenih obećanja vlasti, nije realizirana…

Iz Udruženja navode da se ništa ne poduzima da bi se stalo u kraj nasilju koje je, kako kažu, postalo svakodnevica na ulicama Sarajeva, ali i države.

Danas se navršava šesnaest godina od ubistva Denisa Mrnjavca, a tim povodom će u 11 sati na na tramvajskom stajalištu „Tehnička škola“, pravac prema Ilidži, biti upriličen skup i polaganje cvijeća ispred njegove fotografije.

Denis Mrnjavac bio  je šesnaestogodišnji dječak koji je, na povratku iz škole kući, pretučen i zboden nožem u prepunom tramvaju, prilikom čega su mu nanesene teške tjelesne povrede od kojih je 06.02.2008. godine i preminuo.

Iz Udruženja mladih “Denis Mrnjavac” kažu da nakon šesnaest godina podnošenja inicijativa i usmenih obećanja vlasti, nisu uspjeli realizovati ideju da se napravi spomen obilježje, mjesto na kom bi se odala počast Denisu, kao i svim žrtvama poslijeratnog nasilja nad djecom i mladima. 

“To spomen obilježje bilo bi stalna opomena da se na nasilje treba reagovati, da svi izgubljeni mladi životi na ulicama našeg Grada nisu i neće biti zaboravljeni”, navodi se u saopštenju.
 
Iz Udruženja navode da se ništa ne poduzima da bi se stalo u kraj nasilju koje je, kako kažu, postalo svakodnevica na ulicama Sarajeva, ali i države.

“Nasilje nema naciju, nema vjeru i nema religiju. Nasilje nema dob, godine, spol, svrhu niti cilj! Nasilje se odupire razumijevanju i zdravom razumu, ne suzbija se represijom, a i čini se da društvo, posebno vlast, potpuno zaboravlja da je odgovornost za nasilje upravo na njima”, kažu iz Udruženja.

U Udruženju smatraju da se na nasilje reaguje tek kad se dogodi.

“Kad pokaže svoje ružno lice i kad čujemo za jos jednu novu žrtvu. Tada se ponovo zabrinemo, pričamo o prevenciji, o reagiranju, knjiškim i akademskim floskulama i sve se vrlo brzo zaboravi da bi nas novi nasilni čin trgnuo iz uronjenosti u svakodnevicu i pokazao nam da ništa od onoga što smo pričali nema smisla ako se konačno i odlučno nešto i ne poduzme”, ističe se u saopštenju, te dodaje da je borba protiv nasilja dužnost države, društva, vlasti, porodice, škola, ali i najveća dužnost svakog pojedinca.

“Niko nije pošteđen, niko nije siguran i niko nije imun na nasilje! Samo je pitanje vremena, prilike i okolnosti. Nasilnici su među nama – oni čekaju”, upozoravaju iz Udruženja.

Podsjetimo, 6. februar u Kantonu Sarajevo proglašen je danom borbe protiv vršnjačkog nasilja, u cilju sjećanja na tragično preminulog dječaka Denisa Mrnjavca, koji je postao sinonim vršnjačkog nasilja nad nedužnom djecom Sarajeva.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.