25/06/2024

GRADONAČELNIK NIZOZEMSKOG ARNHEMA AHMED MARCOUCH: Izravna meta Geerta Wildersa

Objavljeno: 04-12-2023 | 10:01

GRADONAČELNIK NIZOZEMSKOG ARNHEMA AHMED MARCOUCH: Izravna meta Geerta Wildersa

Malo nakon što je objavljena vijest da su populist Geert Wilders i njegova antiislamska Stranka za slobodu (PVV) osvojili najviše glasova od svih stranaka na nizozemskim izborima, Ahmed Marcouch našao se u situaciji kako tješi svog izbezumljenog osmogodišnjaka.

Ranije tog dana, učitelj u školi njegova sina objasnio je izborne rezultate, raspravljajući o velikim razlikama između stranaka. Marcouchov sin bio je prestravljen da će familija morati napustiti zemlju.

“Bilo je srceparajuće”, rekao je Marcouch. Ali za Marcoucha, gradonačelnika istočnonizozemskog grada Arnhema, rođenog u Maroku, to je bio i zabrinjavajući znak koliko je politika duboko zašla u privatnost pojedinca i familije.

“Ako se sin gradonačelnika boji da će ih nova vlast istjerati iz države, kako se tek osjećaju oni koji žive običnim životom.”

Od 2017. političar Laburističke stranke je na čelu Arnhema, nastojeći okupiti gotovo 170.000 stanovnika čije nacionalnosti sežu u više od 100 zemalja.

Ali izbori su ga katapultirali u nepoznato područje. U proteklih 10 dana, Marcouch, musliman koji se preselio u Nizozemsku u dobi od 10 godina i koji je bio izravna meta Wildersa tokom njegove političke karijere, borio se s time kako najbolje zaliječiti rane koje su ogolili rezultati.

PVV je postala stranka za koju se najviše glasalo u pokrajini Gelderland, u kojoj se nalazi Arnhem, s više od 20% podrške obećanjima koja uključuju odbijanje svih novih zahtjeva za azil, zabranu nošenja marama na javnim mjestima, deportaciju kriminalaca s dvojnim državljanstvom i okončanje slobodnog kretanja radnika iz EU-a.

Na stranu privlačna obećanja, ono što je Marcouch vidio u izbornom rezultatu bio je javni bojkot tradicionalnih stranaka i institucija od strane ljudi frustriranih zbog rastućih troškova stanovanja i skokovitog rasta troškova života. “Četrdeset godina su slušali obećanja. ‘Glasajte za mene i život će vam postati bolji’, rekao je Marcouch. “Ali nisu primijetili nikakvu promjenu.”

Ova stvarnost otvorila je put Wildersu, smatra on. “U međuvremenu vide Wildersa kako rješava njihov bijes, njihovo razočaranje. Nisu čuli nikakva rješenja, ali on daje riječi njihovim strahovima”, rekao je. “Bilo je dovoljno da kaže ‘Osjećam tvoju bol’, pa da glasaju za njega i PVV.”

Marcouch je opisao rezultat kao poziv na buđenje za političare, jer je razotkrio kako je dugogodišnji neuspjeh u rješavanju životnih pitanja ustupio mjesto onome što je nazvao “prijetnjom demokraciji” u Nizozemskoj. “Nizozemsko društvo jedno je od najbogatijih na svijetu. Ali nema svaki građanin koristi od ovog bogatstva.”

Kao primjer je istaknuo nedostatak pristupačnog stambenog prostora. “Imamo društvenu krizu, kao što imamo klimatsku krizu ili energetsku krizu”, rekao je. “To nije zbog imigranata ili izbjeglica. To je zbog lošeg upravljanja. To je zbog političkih izbora. Moramo se pozabaviti ljutnjom.”

Počeo je poduzimati korake da učini upravo to, organizirajući dijalog nekoliko dana nakon izbora kako bi stanovnicima omogućio da podijele svoje stavove. “Za mene je trenutno vrlo važno povezati ljude, natjerati ih da se bore protiv te negativne polarizacije”, rekao je.

Među onima koji se još uvijek žale na rezultate su mnogi pripadnici muslimanske zajednice. “Stvarno razumijem šok nakon pobjede stranke koja je desetljećima sistemski ponižavala muslimane, koja želi zabraniti džamije, zabraniti Kur'an i želi lišiti muslimane njihovih temeljnih prava”, rekao je.

U 2017., nakon što su se pojavile vijesti da će Marcouch postati gradonačelnik Arnhema, Wilders je bio među onima koji su se pojavili u gradu kako bi prosvjedovali, opisujući Marcoucha kao “prikladnijeg da bude gradonačelnik Rabata” nego Arnhema.

“Pokušao me poniziti, ali nije”, rekao je Marcouch, koji je 2017. odgovorio napomenom da su svi – uključujući Wildersa – dobrodošli u grad.

“Ali, naravno, problem je signal koji je poslao svim mladima koji se zovu Ahmed, Mohamed ili Fatima. Takvim prosvjedom poručio je da čak i ako date sve od sebe i dođete na mjesto gdje imate kompetencije da postanete gradonačelnik, to nije dovoljno da budete primljeni”, rekao je. “I to je tragedija ovakve vrste govora.”

Nekoliko dana nakon izbora, ponovo je bio zabrinut da su se zbog izbora neki mladi muslimani osjećali otuđeno od nizozemskog društva. “Mislim da je jako važno obratiti pažnju na mlade i članove naše zajednice, podržati ih i reći im da je to glas vrlo male manjine. Većina našeg društva je protiv toga.”

Marcouch je bio uporan da su izbori ponudili kristalno jasan ishod kada je u pitanju erozija povjerenja u demokratske institucije.

Ono što je sada potrebno je održivo financiranje u područjima kao što su obrazovanje, stanovanje i sigurnost, rekao je. “Trebamo takvu vrstu ulaganja kako bismo vratili povjerenje birača i natjerali ljude da vide da će demokracija također funkcionirati za njih. Jer naša demokracija ne funkcionira za sve.”

Objavio: usn krajina