Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

GRADSKO VIJEĆE BIHAĆ LJETOS USVOJILO IZVJEŠTAJ JP “VODOVOD” ZA 2022. GODINU, A ONDA NEDAVNO ZAKLJUČAK O SMJENI NESPOSOBNE UPRAVE: Mirsad Merdanić: Neargumentovano me prozivaju, a ja se ne stidim nijednog moga poteza

Objavljeno: 05-10-2023 | 11:58

GRADSKO VIJEĆE BIHAĆ LJETOS USVOJILO IZVJEŠTAJ JP “VODOVOD” ZA 2022. GODINU, A ONDA NEDAVNO ZAKLJUČAK O SMJENI NESPOSOBNE UPRAVE: Mirsad Merdanić: Neargumentovano me prozivaju, a ja se ne stidim nijednog moga poteza
Radnici opravdano traže povećanje plata, ali mi to nismo bili u mogućnosti učiniti sve dok nije Gradsko vijeće usvojilo naš prijedlog novih cijena vode

Na sjednici Gradskog vijeća koja je održana 12. septembra ove godine prva tačka dnevnog reda bila je kreditno zaduženje i dobila je samo 14 glasova podrške, a za njeno usvajanje bilo potrebno minimalno 20 glasova. Na dnevnom redu našla se i tačka o razmatranju prijedloga izmjena cijena vodnih usluga JP “Vodovod” Bihać i tu je počeo raspad koalicije PoMAK-SDA, te su vijećnici PoMAK-a uvjetovali izglasavanje ove tačke dnevnog reda usvajanjem zaključka o smijeni “nesposobne Uprave” preduzeća koju čine Skupština preduzeća, Nadzorni odbor, direktor i dva izvršna direktora. Izvršni direktori nisu kadar SDA stranke, ali generalni direktor Mirsad Merdanić jeste i tu je njegov problem. Za Krajinu ističe kako su sve odluke Uprave donesene jednoglasno i sve što je urađeno, urađeno je zajedno. Najviše ga je povrijedilo to što je rečeno da je Uprava JP “Vodovod” nesposobna. On tvrdi suprotno i kao dokaz navodi činjenicu da je Gradsko vijeće prije godišnjih odmora usvojilo Izvještaj ovog preduzeća za 2022. godine što zvuči kontradiktorno stavu da je Uprava nesposobna.

– Na mjesto direktora sam došao 06. aprila 2020. godine u vrijeme korona pandemije, kada turisti ni dijaspora nisu dolazili, ugostiteljski objekti nisu radili, privreda je bila blokirana te je opala prodaja vode. Na stotine hiljada kubika vode je manje fakturisano, a još manje naplaćeno u 2020. godini. Imali smo pola firme na plaćenom zbog situacije sa držanjem distance i smanjenja gužve. Pola radnika je radilo sedam dana, a nakon toga druga grupa i sve im je to bilo plaćeno. Mi smo platili 13.000 radnih sati za nerad i opet smo u 2020. godini pozitivno poslovali, također i u 2021. godini, a kada je došlo do inflacije 2022. godine i poremećaja na tržištu, nama je došlo više od 50% poskupljenja električne energije i to se dodatno odrazilo na poslovanje. Vodovodni materijal je poskupio za 60%, bukvalno za novac za koji smo nekada mogli kupiti 100 metara cijevi, sada možemo 40 metara. Uz sve te poteškoće mi redovno servisiramo naše potrebe. Dospio nam je i kredit koji je uzela ranija Uprava na čelu sa Mirsadom Demirovićem 2004. godine sa 10 godina grejs periodom do 2014. godine. Otplatni plan kredita je do 2044. godine sa dva puta godišnje iznosom od 50.000 eura. U 2022. godini aplicirali smo na kantonalni i federalni fond za zaštitu okoliša, zamijenili smo sedam pumpi na četiri pumpna postrojenja i sve je koštalo 220.000 KM, kaže direktor Merdanić.

(Ne)osnovane prozivke?

U njegovom mandatu nabavljeno je sedam vozila u vrijednosti većoj od 650.000 KM. Firma sada ima dvije cisterne od kojih jednu od četiri, a drugu od 15 kubika, kombi, dva kedija, a nedavno su nabavili novu Ladu “Nivu” koja im služi kao terensko vozilo jer je stara dotrajala, a Merdanić najavljuje i osmo vozilo koje bi trebalo stići najkasnije do 15. oktobra ove godine. Otkad je na čelu preduzeća uradio je kaže mnogo, a sada neki tvrde da je nesposoban.

– Vodne naknade prethodne Uprave od 2015. do 2020. godine nisu bile plaćane, te je Agencija za sliv rijeke Save prijetila da će blokirati račun JP “Vodovod” a to bi značilo odlazak u stečaj preduzeća. Obavio sam razgovor sa Seadom Delićem, direktorom Agencije i dogovorio da plaćamo tekuće vodne naknade i one iz prethodnog perioda. Tako da smo u 2020-2021. godini isplatili i 2016. godinu i tekuće godine. Dakle, u dvije godine smo platili vodne naknade za tri godine. Shodno odluci Vlade Federacije BiH da se 1.080 KM isplati radnicima, kao Uprava smo dogovorili da isplatimo po 700 KM radnicima. Svjesni smo da radnici imaju male plaće i zbog toga smo donijeli takvu odluku. Radnici opravdano traže povećanje plata, ali mi to nismo bili u mogućnosti učiniti sve dok nije Gradsko vijeće usvojilo naš prijedlog novih cijena vode. Od 01. oktobra ove godine započet ćemo sa novim obračunom cijena po novoj tarifi, a računi će tek u novembru početi da se plaćaju, tako da krajem godine očekujemo da se povećaju plate. Mi smo u mom mandatu već jednom imali povećanje plate. Nekome je to bilo simbolično, a nekome značajno povećanje. Više puta smo upućivali zahtjev Gradskoj upravi za povećanje cijena vode, ali nije bilo sluha za to sve do ove godine. Imamo postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda na Velhovu gdje imamo oko 12 radnika kojima isplaćivamo plate i servisiramo tekuće troškove održavanja i rada postrojenja. To postrojenje na godišnjem nivou košta JP “Vodovod” pola miliona maraka, a prihodi od postrojenja su jednaki nuli i ko god da dođe na čelo Uprave ne može pozitivno poslovati kada je to postrojenje u pitanju, ističe Merdanić.

U vezi prozivki za otpise potraživanja JP “Vodovod”, Merdanić odgovara da je to bio savjet vanjskog revizora koji im je sugerisao da se po međunarodnom račuvodstvenom standardu sva potraživanja koja su starija od tri godine knjigovodstveno otpišu.

– Dijelimično smo prihvatili tu sugestiju vanjskog revizora i mi smo knjigovodstveno otpisali potraživanja starija od šest godina. Dakle, oni koji su dužni JP “Vodovod” su i dalje utuženi, ako dođe do naplate to će biti naš vanredni prihod. Daleko od toga da je neko otpisao dugove rodbini, prijateljima, kumovima, stranačkim i partijskim kolegama. Nisam mogao znati 2017. godine da ću biti direktor 2022. godine pa da otpišem dugove rodbini, prijateljima stranačkim i partijskim. Ti otpisi su za fizička i pravna lica iz tih godina kada je neko drugi bio direktor i nije naplatio, a onda je došlo vrijeme za knjigovodstveni otpis tih dugova po sugestijama vanjskog revizora, pojašnjava Merdanić.

(Ni)je stranački i prekomjerno zapošljavao

Ističe kako prije dolaska Uprave s njim na čelu nije bilo plaćanja prekovremenih sati, a sada je to normalna praksa firme.

– Znači kada su radnici radili po 10,11 ili više sati, rečeno im je da idući dan rade manje a pisaće im se osam sati. Kada sam došao na mjesto direktora, rekao sam da mi ne smeta da oni koji rade na održavanju nemaju posla što znači da nema kvarova i to je dobro. Međutim, sada plaćamo prekovremene sate. Dakle, kada nemaju posla piše im se osam sati radno vrijeme, a kada imaju posla ne napuštaju radilište i rade ako treba pod reflektorima, kišom i snijegom, ali im to bude dodatno plaćeno. Prvi dio regresa smo isplatili radnicima, a u srijedu (27.09. op.a.) smo donijeli Odluku da se do petka isplati i drugi dio regresa, kaže Merdanić.

Dodaje, da u planu imaju modernizaciju, daljnje apliciranje na fondove, automatizaciju pumpne stanice u Kulen-Vakufu gdje su zaposlena četiri strojara koji rade 24 sata, a koji će biti preraspoređeni na druga radna mjesta. Negira prozivke za koje kažu da su neosnovane, a u vezi stranačkih i prekomjernih zapošljavanja.

– Prozvan sam za neekonomsko zapošljavanje, a kada sam došao na mjesto direktora, prema tada posljednjem izvještaju, prije mene je bilo zaposleno 134 radnika. Dok je prema mome zadnjem izvještaju trenutno zaposleno 125 radnika. Dakle, devet radnika manje u odnosu na ono što sam zatekao. Na koji način je to onda pretjerano zapošljavanje, pita Merdanić.

U vezi najave njegove smjene, odgovara da je karakteran i razuman čovjek koji od toga neće praviti ceremoniju, te da je spreman se povući ako nema podršku Gradskog vijeća.

– Neću sebe dovesti u situaciju da se prozivam i spreman sam povući se sa mjesta direktora ako nemam podršku većine u Gradskom vijeću jer je iluzorno trošiti energiju u ništa. Ne stidim se niti jednog moga poteza, a neargumentovane prozivke neka služe na čast onima od kojih su upućene, poručio je Mirsad Merdanić, direktor JP “Vodovod” Bihać.

Razgovarao: Fahrudin Vojić

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.