17/06/2024

HELEZ ODGOVORIO ZAMJENIKU: “S njim imam izuzetno dobru saradnju, ali u Dejtonskom mirovnom sporazumu jasno piše da vojske Hrvatske i Srbije ne mogu biti dio mirovne misije

Objavljeno: 06-03-2023 | 12:33

HELEZ ODGOVORIO ZAMJENIKU: “S njim imam izuzetno dobru saradnju, ali u Dejtonskom mirovnom sporazumu jasno piše da vojske Hrvatske i Srbije ne mogu biti dio mirovne misije

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez za Faktor je prokomentarisao izjavu svog zamjenika Slavena Galića da podržava dolazak vojnika iz Hrvatske u mirovnu misiju EUFOR-a u BiH.

“Imam izuzetno dobro saradnju s kolegom Galićem, ali to je njegov lični stav, a ne Ministarstva odbrane BiH. Kao ministar odbrane i najodgovorniji u ovom resoru mogu reći da moj stav o angažovanju vojnika iz Hrvatske proizlazi iz Dejtonskog mirtovnog sporazuma. A tamo jasno piše da vojske susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije, ne mogu biti dio mirovnih miisija u BiH. Ja sam legalista i poštujem Dejton i zakone BiH”, izjavio je Helez.

Istakao je kako je to i stav međunarodne zajednice.

“Tokom nedavne posjete sva tri člana Predsjedništva BiH Briselu u tamošnjim institucijama Evropske unije jasno im je poručeno kako neće biti angažovanja vojnika iz Hrvatske i Srbije u snagama EUFOR-a”, naglasio je Helez.

Dodao je kako je svjestan da je Hrvatska veoma važan međunarodni partner BiH.

“Hrvatska je naš susjed, važan glas na putu BiH ka euroatlantskim integracijama. No mi moramo poštovati zakone, odnosno Dejtonski sporazum”, jasan je Helez.

Helez je još od kraja januara i teške povrede noge “van stroja”.

“Noga mi je još u gipsu. Nadam se da ću na kontroli ovog četvrtka konačno nakon 42 dana skinuti gips i u potpunosti se vratiti svojim obavezama u Ministarstvu. Uprkos ovim zdravstvenim problemima, bio sam maksimalno angažovan radeći i od kuće”, rekao je on.

Objavio: usn krajina