Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

INSTITUT ZA ISTRŽIVANJE GENOCIDA KANADA PISAO PREDSJEDNICI EVROPSKE KOMISIJE: Kvalifikacije hrvatskog ministra primjer su nacističke ideologije unutar EU

Objavljeno: 26-09-2023 | 12:40

INSTITUT ZA ISTRŽIVANJE GENOCIDA KANADA PISAO PREDSJEDNICI EVROPSKE KOMISIJE: Kvalifikacije hrvatskog ministra primjer su nacističke ideologije unutar EU
Gospodin Željko Komšić bio je izložen žestokom verbalnom napadu od strane Radmana Grlića, navodi se u pismu

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen povodom izjave hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana o predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću. 

Njihovo pismo ovim putem prenosimo u cijelosti:

– U svojoj presudi donesenoj 29. augusta 2023. godine, Europski sud za ljudska prava (ECHR) utvrdio je da ustavno uključivanje teritorijalnih i etničkih ograničenja u Bosni i Hercegovini predstavlja oblik diskriminacije. ECHR je istakao da političko predstavljanje ne smije biti podređeno ili dominirano etničkim faktorima. U osnovi, ECHR je presudio da ustav Bosne krši ljudska prava.

Trenutno, Jevreji, Romi, Sinti i druge manjine tretiraju se kao građani drugog reda i zabranjeno im je izvršavanje političkih funkcija u Bosni i Hercegovini.

U srijedu, 20. septembra 2023. godine, Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održao je govor na Generalnoj skupštini UN-a, osuđujući postojeće diskriminatorne prakse u Bosni i Hercegovini. Argumentirao je da prioritet etničkog predstavljanja u vladi podsjeća na totalitarizam. Gospodin Željko Komšić zagovara provedbu ECHR-ove presude u Bosni i Hercegovini s ciljem okončanja diskriminacije koja je proizvod Bosanskog Genocida.

Gospodin Željko Komšić bio je izložen žestokom verbalnom napadu od strane Radmana Grlića, ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Ovaj napad karakterizirao se ne samo totalitarnim i diskriminatornim tonovima, već i upotrebom jezika koji podsjeća na nacističku eru – razdoblje obilježeno izrazitom okrutnošću, mržnjom i nasiljem.

Tijekom tog razdoblja, nacisti su Jevreje opisivali kao štetočine, uzurpatore i parazite, svodeći ih na građane drugog reda. Važno je napomenuti da gospodin Željko Komšić zagovara okončanje statusa građana drugog reda za Jevreje u Bosni.

Gospodin Radman Grlić ne samo da podržava diskriminatorni sustav koji Jevreje svrstava u građane drugog reda, već koristi iste pogrdne izraze koje su nacisti koristili za opisivanje gospodina Željka Komšića: uzurpator, štetočina i parazit.

Ovaj incident predstavlja jasan primjer obnove nacističke ideologije unutar EU.

Pišemo vam i kao predsjednici Europske komisije i kao njemačkoj državljanki. Nadamo se da ćete svijetu pokazati da se Europa zaista denacificirala nakon Drugog svjetskog rata. Snažno vas molimo da osudite i sankcionirate obnovu nacističke ideologije u EU poduzimanjem odgovarajućih mjera protiv gospodina Radmana Grlića koji potpiruju mržnju, navodi se u pismu.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.