18/06/2024

ISKRENI PRIJATELJ BOSNE I HERCEGOVINE: Premijer Slovenije Robert Golob u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini

Objavljeno: 13-03-2023 | 08:53

ISKRENI PRIJATELJ BOSNE I HERCEGOVINE: Premijer Slovenije Robert Golob u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini

-Više od 100 poduzeća s većinskim slovenskim kapitalom zapošljava više od 15.000 građana Bosne i Hercegovine, poručuju iz Ureda premijera Slovenije u najavi posjeti Bosni i Hercegovini.

Premijer Republike Slovenije Robert Golob danas će doputovati u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. To će biti njegova prva zvanična posjeta inozemstvu, a u Sarajevu će ga ugostiti predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Planirani su susreti i sa članovima Predsjedništva BiH kao i članovima kolegija oba doma PSBiH.

Glavna tema posjete bit će kako što više pomoći Bosni i Hercegovini na evropskom putu nakon važne geostrateške odluke Evropskog vijeća o dodjeli statusa kandidata BiH.

Slovenski premijer će, kako se navodi, sa sugovornicima razgovarati i o bilateralnim odnosima te mogućnostima njihova unapređenja. Na dnevnom redu bit će i situacija na zapadnom Balkanu te utjecaj rata u Ukrajini na ovu regiju.

– Odnosi Slovenije i Bosne i Hercegovine su tradicionalno prijateljski. Slovenija aktivno podupire zemlju u njenom pristupu evropskim integracijama i uspješno se zalagala za dodjelu kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU. Tako je Vijeće za opće poslove 13. decembra 2022. donijelo odluku o dodjeli statusa zemlje kandidatkinje, koju je odobrilo Evropsko vijeće na sjednici 15. i 16. decembra prošle godine. Odluka se temelji na slovenskoj inicijativi.

Bosna i Hercegovina je najveći pojedinačni primatelj slovenske razvojne pomoći i naš važan gospodarski partner. Gospodarski odnosi dviju zemalja su dobri. Više od 100 poduzeća s većinskim slovenskim kapitalom zapošljava više od 15.000 građana Bosne i Hercegovine. Ove tvrtke su među najvažnijim izvoznicima i pozitivno pridonose makroekonomskoj situaciji u zemlji – naveli su iz Ureda premijera Slovenije u najavi posjeti Bosni i Hercegovini.

Objavio: usn krajina