18/06/2024

Ivan Franjo Jukić: 167. godišnjica smrti bosanskog franjevca i prosvjetitelja

Objavljeno: 20-05-2024 | 09:55

Ivan Franjo Jukić: 167. godišnjica smrti bosanskog franjevca i prosvjetitelja

Na današnji dan 1857. godine, u Beču je preminuo Ivan Franjo Jukić, bosanski franjevac, prosvjetitelj, etnograf, pjesnik i književnik.

Ivan Franjo Jukić rođen je u Banjoj Luci 1818. godine. Bio je pokretač jedne od prvih svjetovnih škola u Bosni 1849. godine. Istovremeno, Jukić slovi i kao pokretač i urednik prvog književnog časopisa u Bosni “Bosanski prijatelj”. Njegovo djelo “Zemljopis i poviestnica Bosne” dugo je smatrano najznačajnijim za pručavanje historije i geografskih odlika zemlje Bosne. Zagovarao je kulturne i lične slobode, slobodu štampe i svjetovno školstvo.

Pseudonim Slavoljub Bošnjak

Pisao je i pod pseudonimom Slavoljub Bošnjak, čime je isticao svoju bezgraničnu ljubav prema Bosni. Izjašnjavao se kao Bošnjak i time se ponosio, pa je 1848. godine objavio sljedeći tekst:

– Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas…. Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo.

Objavio: usn krajina