21/05/2024

IZ PROGRAMA POTICAJA RAZVOJA MALE PRIVREDE: Tehnocen zanovio strojni park

Objavljeno: 29-04-2024 | 08:39

IZ PROGRAMA POTICAJA RAZVOJA MALE PRIVREDE: Tehnocen zanovio strojni park
Novi viljuškar marke LINDE H 30, bez PDV-a, koštao je 46.900 KM, od čega je Ministarstvo privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona osiguralo 27.900 KM

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona u protekloj godini realiziralo je Program poticaja razvoja male privrede. Za sredstva iz ovog programa apliciralo je i poduzeće „Tehnocen“ d.o.o. Bihać. Projekt se konkretno odnosio na nabavku radne mašine – viljuškar marke LINDE H 30 D-evo. Vrijednost viljuškara je iznosila 46.900 KM, bez PDV-a.

Po okončanju procedure, projekt  poduzeća „Tehnocen“ d.o.o. Bihać je ocijenjen opravdanim i za njegovu  realizaciju  Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona je dodijelilo iznos od 27.900 KM, a razlika je osigurana iz vlastitih prihoda poduzeća.

Nabavkom novog viljuškara otklonjeni problemi zastoja u proizvodnji 

Novi viljuškar je kupljen u zadanom roku, odnosno u periodu od šest mjeseci koliko je određeno za implementaciju projekta i već se  koristi u proizvodnji.

U sklopu proizvodnog procesa, prije nego smo nabavili novi viljuškar, koristili smo radnu mašinu – viljuškar marke NISAN, nabavljen 2005. godine koji je u cijelosti amortizovan i dotrajao. Kvarovi na starom viljuškaru dovodili su do čestih zastoja proizvodnog procesa i otežane proizvodnje. S obzirom da je oprema dotrajala, a modernizacija proizvodnog procesa  uvjetuje njegovu veću angažiranost, iskazana je potreba nabavke nove radne mašine-viljuškara koji bi svojim performansama i kapacitetom  zadovoljio postojeće proizvodne potrebe. Nabavkom novog viljuškara sada otklonjeni su problemi zastoja proizvodnog procesa. Stari viljuškar nam je sada rezerva  i koristi se prilikom održavanja nove mašine i kao ispomoć kod potreba povećanog angažmana postojećeg viljuškara. S druge strane, novija tehnologija nam omogućava kontinuitet proizvodnje, bez zastoja uslijed kvarova uzrokovanih dotrajalošću određene postojeće opreme. Ulaganja u novu opremu omogućavaju održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veću iskorištenost kapaciteta, očuvanje postojećih radnih mjesta i novo upošljavanje, što je cilj svakog poduzetnika, ističe Haris Beganović, tehnički direktor „Tehnocen“ d.o.o. Bihać.  

 Haris Beganović, tehnički direktor (lijevo u krugu) i Mujo Kečanović, direktor (desno u krugu)

Za realizaciju projekta Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona je osiguralo 27.900 KM, odnosno 60 posto od ukupne investcije.

Društvo ograničene odgovornosti “Tehnocen“ Bihać osnovano je 1987.godine. U početku je radilo kao Samostalna zanatska radnja koja se bavila proizvodnjom lamperije, brodskog poda i raznih vrsta lajsni od drveta. Uslijed promjene trendova u gradnji i uređenju prostora, poslovanje preduzeća okreće se preradi bukovih  trupaca kojim se još uvijek bavi.

Pored osnovnog proizvoda bukove rezane građe djelatnost društva je proširena na proizvodnju bukovih ljepljenih ploča za stolice i hoblane elemente za krevetiće. Konstantnim ulaganjem omogućeno je parenje, sušenje, hoblanje i ljepljenje bukovih elemenata i podizanje proizvodnje na viši stepen obrade.

Vladajuće institucije napokon pokazuju interes za potrebe realnog sektora

„Tehnocen“ d.o.o. Bihać je 100 posto izvoznički orijentirano poduzeće. Ranijih godina  drvoprerađivačima s područja Unsko-sanskog kantona bilo je teško doći do potrebnih količina kvalitetne sirovine, pa je i proizvodnja morala biti prilagođena raspoloživim količinama, iako su potrebe ino-tržišta bile velike. Danas je situacija obrnuta, sirovine ima dovoljno ali zbog općeg ekonomskog kolapsa u Evropi, koji je nastao kao direktna posljedica rata u Ukrajini, opala je prodaja. Cijena sirovine, konkretno bukovih trupaca, koje se isključivo koristi u proizvodnom procesu  Tehnocena, je značajno porasla i to je jedan od razloga zbog čega je sve teže održati likvidnost poslovanja.

Ranijih godina ni resorno ministarstvo, odnosno ljudi koji su vodili ovo ministarstvo nisu su nešto previše miješali u „svoj posao“ tako da je realni sektor manje –više bio prepušten sam sebi. Zadnjih nekoliko godina situacija  se polako mijenja na bolje, vladajuće institucije pokazuju više interesa za proizvodne subjekte.

Istina, zadnjih nekoliko godina se popravila situacija i kada je u pitanju komunikacija i konkretna podrška realnom sektoru. Osmišljeni su razni projekti podrške razvoju privrede u svim sferama. Naravno da bi dobio određena sredstva moraš uredno poslovati što je sasvim ispravno. Obzirom na sve, slobodno mogu reći da je suradnja sa Ministarstvom privrede, odnosno Vladom Unsko-sanskog kantona kao i sa Gradskom upravom Bihać, korektna. Sve više su na usluzi nama poduzetnicima. Naravno da uvijek može bolje, ali dobro je da se krenulo u pravom smijeru i da su odgovorni u javnom sektoru napokon shvatili ko puni budžet. Očekujem da će i ove godine resorno ministarstvo realizirati slične programe podrške i  poticaja razvoja privrede i svakako ćemo aplicirati na iste. I naredni naš projekat bi se odnosio na nabavku novih radnih mašina koje su nam neophodne u proizvodnom procesu, nagalaša Mujo Kečanović, direktor “Tehnocen” d.o.o Bihać.

„Tehnocen“ d.o.o. Bihać trenutno zapošljava 12 radnika. Na godišnjem nivou trebuju do 3.000 m3 bukovih trupaca visoke klase. Nekada su zapošljavali više radnika ali zbog navedenih problema sa prodajom u zemlje Evrope bili su prinuđeni na ukidanje određenih radnih pozicija. S druge strane deficit kvalitetne radne snage je sve prisutniji i s tim problemom se svakodnevno suočavaju i u ovom poduzeću.

N. Piralić

Tekst i fotografije objavljene u okviru projekta „Za prosperitetniji Unsko-sanski kanton“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona.

Objavio: usn krajina