Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

IZ RESORNOG MINISTARSTVA NAJAVLJUJU: Šest miliona maraka podrške kantonalnoj privredi

Objavljeno: 02-08-2023 | 11:27

IZ RESORNOG MINISTARSTVA NAJAVLJUJU: Šest miliona maraka podrške kantonalnoj privredi
I ove godine Ministarstvo privrede USK-a značajno pomaže privredu i radit će na tome da i u narednom periodu osigura sredstva za nove vrste podrške odnosno  nove mjere i da bude na dispoziciji  privrednicima u svakom pogledu

Ministarstvo privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona i ove godine  planiralo je značajna sredstva za podršku krajiškoj privredi. U Budžetu Unsko-sanskog kantona na prijedlog Ministarstva privrede ove je godine za razvoj privrede i turizma,  planirano  šest miliona konvertibilnih maraka.

– Ove godine ćemo imati dva programa:  Program poticaja razvoja male privrede kroz koji će se pružiti podrška u iznosu od pet miliona,  i to kroz dvije mjere a to su:jačanje konkurentnosti subjekata male privrede  i Poticaj obrtima.
Poziv za jačanje konkurentnosti subjekata male privrede je prošao i u toku je razmatranje aplikacija.  Imamo oko 180 prijava po ovoj mjeri, a javni poziv po mjeri poticaj obrtima je u toku i traje do 7. augusta ove godine, kaže Samra Mehić, ministrica privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona.

U Ministarstvu privrede očekuju velik broj prijava i se da će uspjeti pružiti podršku svim aplikantima koji će ispoštovati kriterije po ovim javnim pozivima, te ostvariti pravo na poticaj odnosno da će biti dovoljno sredstava za sviju.

– Program za razvoj turizma za koji će biti izdvojen milion konvertibilnih marakaje u fazi izrade, te u narednih 15-ak dana možemo očekivati raspisivanje javnih poziva i po ovom programu u kojem  ćemo također imati više mjera, a to su podrška ugostiteljstvu, podrška novoosnovanim subjektima male privrede, te podrška pokretanju vlastitog biznisa (start up), ističe ministrica Mehić.

Minsitarstvo privrede, kaže ministrica Mehić, zadovoljno je sa programima koje provodi već treću godinu i kojima je do sada velika podrška pružena privrednicima na području Unsko-sanskog kantona.

– Posebno nas raduje što smo bili tu i uz njih, biću slobodna da kažem u najtežem periodu, a to je period covid-a i period inflacije, ističe ministrica Mehić.

Ove navode ministrica Mehić  potkrepljuje i činjenicama da je Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona u protekle dvije godine izdvojili više od deset miliona KM za podršku privredi na području USK-a, te da je više od 600 korisnika ostvarilo pravo na poticaj i dobilo sredstva.

I ove godine Ministarstvo privrede USK-a nastavlja na isti način i radit će na tome da i u narednom periodu osigura sredstva za nove vrste podrške odnosno  nove mjere i da bude na dispoziciji  privrednicima u svakom pogledu..

Također, pored ove podrške Ministarstvo indirektno pruža podršku ovdašnjim privrednicima odnosno razvoju privrede u Unsko-sanskom kantonu  i na druge načine, kroz druge programe, kao što su npr. podrška nižim nivoima vlasti kroz dodjelu sredstava za poslovne zone za koje također izdvaja značajna sredstva, a  što će, poručuje ministrica Mehić,  nastaviti i u narednom periodu.

S. Pašagić

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.