14/07/2024

IZRAELSKI HISTORIČAR I POLITOLOG U RAZGOVORU OD PRIJE ŠEST GODINA: Politika nelegalnih naselja je rasistička i genocidna; problem je što to Zapad odobrava [VIDEO]

Objavljeno: 21-10-2023 | 21:49

IZRAELSKI HISTORIČAR I POLITOLOG U RAZGOVORU OD PRIJE ŠEST GODINA: Politika nelegalnih naselja je rasistička i genocidna; problem je što to Zapad odobrava [VIDEO]

Ilan Pappé izraelski  je historičar i politolog u iseljeništvu. Profesor je na Koledžu društvenih znanosti i međunarodnih studija na Sveučilištu Exeter u Ujedinjenom Kraljevstvu, direktor sveučilišnog Europskog centra za palestinske studije i suvoditelj Centra za etnopolitičke studije Exeter.

Napisao je da se o protjerivanju 700.000 Palestinaca nije odlučivalo ad hoc , kao što su tvrdili drugi historičari, već da se radilo o planskom etničkom čišćenju Palestine , u skladu s Planom Dalet , koji su 1947. izradili budući izraelski čelnici. U intervjuu iz 2004. Pappé je rekao: “Cilj je uvijek bio, i još uvijek ostaje, imati što više Palestine sa što manje Palestinaca u njoj.” On krivi stvaranje izraelske države za nedostatak mira na Bliskom istoku, tvrdeći da je cionizam opasniji od islamske militantnosti, te je pozvao na međunarodni bojkot izraelskih akademika .

Pappé podržava rješenje jedne države , koje predviđa jedinstvenu državu za Palestince i Izraelce.   Prije nego što je napustio Izrael 2008., bio je osuđen u Knessetu , izraelskom parlamentu; ministar obrazovanja pozvao je na njegovu smjenu; njegova se fotografija pojavila u novinama u središtu mete; i primio je nekoliko prijetnji smrću.

Pappé je rođen u Haifi , Izrael.  Prije dolaska u UK, bio je viši predavač političkih znanosti na Sveučilištu u Haifi (1984. – 2007.) i predsjedavajući Instituta Emil Touma za palestinske i izraelske studije u Haifi (2000. – 2008.).  Autor je knjiga Deset mitova o Izraelu (2017), Etničko čišćenje Palestine (2006), Moderni Bliski istok (2005), Povijest moderne Palestine: Jedna zemlja, dva naroda (2003) i Britanija i arapsko-izraelski sukob (1988). Također je bio vodeći član Hadasha , i bio je kandidat na stranačkoj listi na izborima za Kneset 1996.  i 1999.  .

Objavio: usn krajina