18/06/2024

JASMIN MUSIĆ, PREDSJEDAVAJUĆI SKUPŠTINE USK: Vrijeme je da Kantonu i novoj političkoj strukturi damo šansu da pokažu šta znaju i mogu

Objavljeno: 25-03-2023 | 09:05

JASMIN MUSIĆ, PREDSJEDAVAJUĆI SKUPŠTINE USK: Vrijeme je da Kantonu i novoj političkoj strukturi damo šansu da pokažu šta znaju i mogu

Razgovarala: Niha Džanić Ninski

Jasmin Musić, predsjednik KO SDA novoimenovani je predsjedavajući Skupštine Unsko sanskog kantona. Na ovu poziciju došao je izborom u Klubu Bošnjaka, koji se o svom kandidatu za rukovodstvo Skupštine nije očitovao sve do potpisivanja Sporazuma o formiranju vlasti između SDA, NES-a DF-a i S BiH. O tome šta će Skupština USK-a raditi u mandatu na čijem je on čelu, prioritetima i zadacima, za Krajinu govori novoizabrani predsjedavajući zakonodavne vlasti, Jasmin Musić.

KRAJINA: Gospodine Musiću, u ime redakcije Unsko- sanskih novina Krajina, čestitamo Vam na ovom imenovanju. Preuzeli ste dužnost predsjedavajućeg nakon više od 150 dana pregovaranja, nova Vlada je imenovana, ali recite nam šta će biti Vaš osnovni prioritet u radu kao predsjedavajućeg Skupštine USK-a?

Musić: Prije svega, hvala na prilici da govorim za najstariji medij u Unsko-sanskom kantonu, a to su Unsko-sanske novine “Krajina” i hvala vam na čestitkama povodom završetka ovog procesa uspostave vlasti u USK-a, koji je rezultirao tome da sam u ovom trenutku preuzeo odgovornost rukovođenja Skupštinom USK-a. Ono što je naša intencija je da rad Skupštine USK-a bude dinamičniji i sadržajniji u odnosu na prethodni period. Da bi bio takav, dovoljno će biti da poštujemo Ustav USK-a, Poslovnik Skupštine USK-a, koji su jasno predvidjeli kad, kako i u kojim uvjetima Skupština zasjeda. Činjenica je da imamo dvotrećinsku većinu, odnosno parlamentranu većinu sastavljenu od 2/3 zastupnika u Skupštini, nam daje za pravo da očekujemo da ćemo moći redovno održavati sjednice i razmotriti niz materijala koji su već neko vrijeme na čekanju. U ovom trenutku najurgentnije ćemo se pozabaviti financijskim dokumentima, Budžetom za tekuću godinu, Financijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja i Financijskim planom Službe za zapošljavanje USK-a, a od aprila ćemo utvrditi dinamiku koja će tretirati i pojedina zakonska rješenja koja su bila spremna, a neka tek treba da dođu na dnevni red Vlade USK-a, a nakon toga i Skupštine, a i određena imenovanja su odavno u ladicama, i to treba hitno rješavati kako bi se otkočili procesi u pojedinim institucijama Unsko-sanskog kantona.

KRAJINA: Tokom prošlog mandata, Skupština je održala nevjerojatno malo zasjedanja. Prema Vašem mišljenju, koliko često je potrebno održavati sjednice kako bi rad Skupštine bio produktivan?

Musić: Skupština treba da bude na raspolaganju i građanima i institucijama i Vladi USK-a, kada je god to potrebno. Mislim da je neophodno jednom mjesečno najmanje održavati zasjedanje, koje će naravno pratiti zasjedanja radnih tijela i sve ono što je potrebno da bi ti materijali bili kompletni, prerađeni i obrađeni i ukoliko se pojavi potreba, sigurno da će Skupština USK-a zasjedati i češće.

KRAJINA: Vi ste u prošlom mandatu zamjerali bivšem predsjedavajućem na promjenama koje je unio u Poslovnik, vezanim za usvajanje dnevnog reda. Hoćete li sada to mijenjati, ili će stvari ostati kakve jesu?

Musić: Mi smo ukazivali da bi dobro bilo prepustiti zastupnicima u Skupštini da se izjašnjavaju o dnevnom redu. Predsjedavajući je tada zajedno sa svojim partnerima bio motiviran činjenicom da čitav mandat nije bilo stabilne parlamentarne većine, pa je vjerojatno išao u pravcu mijenjanja Poslovnika i prebacivanja utvrđivanja dnevnog reda na Kolegij Skupštine, da bi osigurao kakva-takva zasjedanja. U ovom momentu, mi imamo drugačiju atmosferu u Unsko-sanskom kantonu, da li ćemo to vraćati na početne postavke, to je sada još pred nama, o tome još nismo razgovarali ni unutar SDA ni sa koalicionim partnerima, kako god izgledao taj Poslovnik, da li ostao ovakav kakav jeste, ili ga mijenjali i vraćali na postavke na način da se zastupnici na svakoj sjednici izjašnjavaju o dnevnom redu, ono što je sigurno da ovakav format parlamentarne većine će osigurati produktivnost Skupštine Unsko-sanskog kantona.

KRAJINA: Za građane je život sve teži, inflacija je u galopu, na dnevnoj razini cijene skaču, primanja su ili ista ili nedovoljna za preživljavanje, posebice najosjetljivijih kategorija stanovništva. Šta Skupština USK-a može učiniti u smislu da poboljša životni standard građana koji su sve vas birali na pozicije?

Musić: Inače zastupam stav da se Unsko-sanski kanton prioritetno treba pobrinuti o onima koji su u njegovoj nadležnosti, a to su oni koji obavljaju poslove u ime Kantona u oblasti obrazovanja, sigurnosti, zdravstva, javne uprave, jednog dijela medija koji je pod ingerencijom Kantona. To je veliki spektar i veliki broj ljudi koji je involviran u te procese. Mi imamo kretanja na međunarodnom nivou kakva već imamo u smislu inflacije koja je nastupila nakon korona pandemije i svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini su na to na neki način odgovorili. Sa nivoa F BiH, penzije su u nadležnosti Penzionog zavoda koji je prošle godine tri puta povećavao minimalnu penziju za nekih 30 posto, a najavljuje se da će povećanja biti i ove godine. Sve to naravno nije dovoljno, ali u jednoj mjeri bar donekle, ublažava opterećenja koja građani imaju. Da li će Unsko-sanski kanton nakon usvajanja ovogodišnjeg Budžeta biti u prilici da putem resornog ministarstva pruži neku pomoć i podršku penzionerima, to ćemo vidjeti kroz razgovore sa kolegama, resornim ministrom i razmotrit ćemo sve mogućnosti, kao i tome da li će se nastaviti podrška koja je plasirana privredi u prošlom mandatu. Mi smo tada kao opozicija pozdravljali takve aktivnosti, moguće je da će taj sistem djelovanja biti nastavljen i u ovoj godini. Plasirano je, koliko mi je poznato oko 10 miliona maraka poduzetništvu sa kantonalnog nivoa, imamo egzistencijalnu naknadu za nezaposlene demobilisane borce, F BiH plaća starijima od 57 godina, a Kanton mlađima od 57 godina, vjerujem da ima i tu prostora da se taj iznos povećava i tretira u skladu sa kretanjima koja imamo, a ono što je najvažnije za građane u ovome momentu i što će biti najveća promjena je stabilnost. A ta stabilnost će nam dati priliku da se bavimo svim kategorijama društva, ali prevashodno i jako je bitno, a to je moj lični i politički stav je da Kanton treba da postigne maksimum pozitivnih rezultata u onim oblastima za koje je zadužen. One su vrlo široke, svakodnevno ih osjetimo i oni koji konzumiraju usluge tih institucija i oni koji ih u ime Kantona obavljaju.

KRAJINA: Kada ste spomenuli stabilnost, vjerojatno ste mislili na Sporazum o formiranju vlasti kojeg su potpisale SDA, NES DF i S BiH. Vjerujete li da će tih dvadeset zastupnika ostati dosljedni postignutom dogovoru i biti garant te stabilnosti od koje ovise mnogi procesi u USK-a?

Musić: Mogu reći da će SDA dati sve od sebe da ovaj projekat uspije. Mi vjerujemo u novu paradigmu da dajemo priliku novom narativu u Unsko-sanskom kantonu u kojem je fokus na rezultatima i radu, a ne na traženju šesnaeste ruke u Skupštini ili bilo koje druge po redu. Ovdje se moglo desiti, kada ostavimo po strani sve šta se dešavalo i pogledamo to iz današnje perspektive, možda je SDA mogla doći do Vlade bez NES-a, možda je NES mogao doći do Vlade bez SDA, ali bojim se da bismo tada imali preslikan prošli mandat. Prošli mandat je SDA kao najveća stranka ostala u opoziciji i to je bio paklen mandat za poziciju. Vjerojatno se i ovaj put ništa ne bi promijenilo ko god da je preuzeo odgovornost za Kanton. I na kraju, uz podršku stranačkih centrala koje su stale uz ovaj sporazum, mi smo stupili u razgovore i zaključili da bi trebalo dati priliku da oni koji su najodgovorniji, da oni koji imaju najveći kapacitet, najrespektabilniji rezultat u Skupštini, treba da pokušaju naći kompromis i krenu nekim drugim putem. Kako će to završiti pred nama je. Definitvno je da ima mnogo otvorenih tema, ima puno tema oko kojih se možda nećemo ni slagati niti se apriori moramo oko svega slagati, ali će ovo biti prilika da se međusobno korigiramo, da budemo upućeni jedni na druge i da pokušamo raditi najbolje što znamo u interesu građana Unsko-sanskog kantona, a nemoguće je bilo šta konkretno uraditi ukoliko svaki dan razmišljate imate li petnaest ili šesnaest zastupnika, ili ih je neko drugi uzeo. U takvom ambijentu ozbiljne poduhvate ne mogu učiniti ni ministri koji čekaju kad će biti smijenjeni i opterećeni su time, ne mogu poduzeti neke šire, planske aktivnosti i mislim da je vrijeme da damo ovom Kantonu i jednoj novoj političkoj strukturi sada sastavljenoj od četiri političke stranke šansu da za četiri godine pokažu šta znaju i šta mogu. SDA će tu dati svoj maksimum, mi smo ponudili najbolje što smo mogli ponuditi u resore za koje je preuzela odgovornost i tako ćemo se ponašati i dalje kada je u pitanju predlaganje i imenovanje kadrovskih rješenja. Zaista smo pokazali kroz činjenicu da kao najjača stranka participiramo u Vladi sa tri ministra, da smo skloniji kompromisu, da smo spremniji popuštati i ići na vlastitu štetu, pritom ne mislim da je ovo šteta za SDA, ali je značajan naš manji udio u vlasti, od nekih vremena kada je SDA dominirala, imala veoma široku poziciju. Naslonjeni smo jedni na druge, bilo ko od partnera, posebno neko od ove dvije stranke, ukoliko bude htio može naći načina i staviti tačku na ovu priču, da je zakomplicira i sruši i to će biti vrlo jasno vidljivo ko će to raditi, ako bude to radio. SDA to neće raditi.

KRAJINA: U pravilu, ostavimo mogućnost da svaka vlast u roku od 100 dana od imenovanja pokaže šta je za to vrijeme uradila, pa Vas pozivam da nam nakon isteka tog vremena, ponovno odgovorite na pitanja o tome šta ste uradili, šta radite za dobrobit građana USK-a.

Musić: Prihvatam, ali da taj intervju obavimo u prostorijama redakcije Unsko-sanskih novina “Krajina”.

Objavio: usn krajina